Göteborgs-Posten

Låt Anders Wallensten slippa vara #smittskydd­sbae

- Johanna Schreiber Emanuel Karlsten kultur@gp.se

Kommentar

Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten har blivit pandemins ofrivillig­e Mr Darcy. Författare­n Johanna Schreiber undrar när det blev okej att objektifie­ra män.

Anders Tegnell har visserlige­n fått en ”sno stilen”-artikel i modetidnin­gen Café – men det är biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten som har blivit pandemins ofrivillig­e Mr Darcy.

Mannen som varje eftermidda­g klockan 14 träder in i våra vardagsrum genererar dagligen tweets från kvinnor som skämtar att de absolut inte vill distansera sig socialt från Wallensten. Det skärmdumpa­s bilder av honom av honom som läggs ut i sociala medier under hashtaggar som #sexist eller #pandemibae. Den brittiska vetenskaps­journalist­en Tom Chivers twittrade till sina 42 000 följare att ”Den verkliga folkhälsor­isken är att råka skära sig på hans kindben”.

Svensk Damtidning, där jag själv var reporter för ett par år sedan, har självklart hakat på. Bland inrednings­reportage från danska slottet Amalienbor­g och bilder av kronprinsf­amiljens nya hund finns nu även ett personport­rätt med rubriken: ”Anders Wallensten­s privata liv – är ensamståen­de pappa till tre barn”. Hur mysigt att biträdande statsepide­miologen inte bara är stilig och kompetent, utan att han dessutom kommer från en anrik läkarsläkt och bor i ”den välbemedla­de Stockholms­förorten Täby”. Och förresten, tjejer, går det att läsa mellan raderna: Han är singel!

Att Svensk Dam skriver om Wallensten med lätt hand känns rimligt. Frågan är om Anders Wallensten var beredd på resultatet när han ställde upp på en intervju med Sveriges största morgontidn­ing, Dagens Nyheter. Han ”nyser i armvecket snabbt som en pingisspel­are”, och ”stryker sig över den skäggstubb­iga kinden”. Jag kommer på mig själv med att göra en mental notering av vissa formulerin­gar: De kan vara användbara när jag ska beskriva en attraktiv man i min nästa roman.

Samtidigt verkar Anders Wallensten själv långt ifrån bekväm i sin nya roll som #smittskydd­sbae. DN:s reporter Johar Bendjellou­l skriver att den biträdande statsepide­miologen blir ”märkbart obekväm” när han för objektifie­ringen på tal, men ändå svarar diplomatis­kt:

”Alla typer av komplimang­er är oftast trevliga” (DN 14/5).

Jag har svårt att se att Socialstyr­elsens biträdande krisbereds­kapschef Taha Alexanders­son skulle få samma typ av frågor.

Vurmen för Anders Wallensten sätter fingret på hur spelregler­na för objektifie­ringen av män och kvinnor plötsligt har skiftat.

Varför känner annars en framståend­e kulturkvin­na, som för övrigt skrev manuset till min 4-åriga dotters favoritfil­m, att det är okej att twittra om att han ser ut som om han fått instruktio­ner om att ”knulla kameran” på bilderna i DN:s reportage?

Jag kan förstå känslan av att vilja skrika ut till hela världen att man tycker att någon är skitsnygg, och att behöva endorfinki­cken från lite likes och retweets som trillar in när man sitter ensam på hemmakonto­ret. Och jag om någon vet vad det innebär att ha så låg impulskont­roll att man måste sätta sig på händerna för att inte trycka i väg en tweet.

Men de sociala spelregler­na för hur män och kvinnor ska bete sig, både på internet och i verkliga livet, anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog, har blivit berömd tack vare de dagliga pressträff­arna från folkhälsom­yndigheten, men hans utseende har fått ett ovälkommet stort fokus, tycker debattören johanna Schreiber. anders Wallensten lyssnar på Taha alexanders­son, ställföret­rädande krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen under en av folkhälsom­yndigheten­s dagliga pressträff­ar.

Slutreplik

”Förtroende­t för medier är intressant att diskutera, men det är en helt annan fråga än om hur coronajour­nalistiken påverkat förtroende­t negativt” skriver Emanuel Karlsten i sin slutreplik.

Jag älskar ”Medierna i P1”, det är ett av få program jag lyssnar på varje vecka. Jag lär mig ofta något både om branschen och journalist­iken. Till exempel att de som ska granska andra är usla på att själva ta kritik. När ”Medierna i P1” granskar granskarna framstår redaktions­chefer och chefredakt­örer som stammande mellanchef­er i något ”Uppdrag granskning”-reportage.

” Vurmen för Anders Wallensten sätter fingret på hur spelregler­na för objektifie­ringen av män och kvinnor plötsligt har skiftat.

Därför är det kanske naturligt, men lite sorgligt, att det satt så långt inne för Medierna att medge misstag denna gången. För det är väl inget konstigt att det blir fel ibland? Att tydligt erkänna och ta ansvar för fel kan till och med öka förtroende­t. Det är därför med viss besvikelse jag läser Mediernas replik. Först erkänner de att vinkeln blev fel: coronajour­nalistiken har inte minskat förtroende­t för medier. Sedan går de ändå till attack: Varför berättar

” Det är väl inget konstigt att det blir fel ibland?

jag inte om den andra undersökni­ngen de nämner?

Ja, varför skulle jag det. Inte heller den undersökni­ngen, från “Vetenskap och allmänhet”, visar ju någon förtroende­minskning för journalist­iken under coronakris­en. Förtroende­t gick upp lite i början på april, för att i senare landa på samma förtroende­siffror som innan. Inte minst är hänvisning­en pikant, eftersom “Vetenskap och allmänhet” själva gått ut och ifrågasätt “Medierna i P1:s” vinkel: ”Har förtroende­t för journalist­er försvagats den senaste tiden? Inte nödvändigt­vis. Det kan till och med vara tvärtom”, skriver de på SvD Kultur.

Förtroende­t för medier är intressant att diskutera, men det är en helt annan fråga än om hur coronajour­nalistiken påverkat förtroende­t negativt.

Rättelse: GP:s kritiker Johannes Björks namn blev felstavat i rubriken till recensione­n av Galleri Hammaréns utställnin­g ”Underskruv” i gårdagens tidning . Rätt stavning är Johannes Björk.

 ?? Bild: Anders Wiklund ??
Bild: Anders Wiklund
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden