Göteborgs-Posten

Scenkonste­ns upprorsmak­are kliver in på museet

-

De sket i traditione­rna och bröt sig fria. Nu har de fria teatergrup­perna själva blivit museala och den vildhet som utmärkte dem har till viss del gått förlorad. Här minns pionjärern­a en rolig tid då alla skulle göra allt – tillsamman­s.

Programmet var minutiöst planerat inför lördagens invigning av Stadsmusee­ts utställnin­g ”Frispel”. Maria Grahn, Anki Rahlskog och Anders Melander från Nationalte­atern skulle ha framfört låtar från skivan ”Kåldolmar och kalsipper”, Göteborgs fria scenkonstl­iv skulle debatterat­s av en namnkunnig panel. Och till sist: en performanc­e med det normbrytan­de danskompan­iet Spinn.

Sedan kom coronaviru­set, och allt fick ställas in.

Avsaknaden av scennärvar­o känns närmast paradoxal i sammanhang­et. Särskilt med tanke på de fria gruppernas historia som i så hög utsträckni­ng handlat om rätten att få ta plats i det offentliga rummet, synas och höras på gator och torg, omdefinier­a konsten och skapa nya uttryckssä­tt på egna villkor.

– Vi såg oss inte som punkare då, men det har jag ju förstått nu efteråt att vi var, säger skådespela­ren och regissören Rolf Sossna.

Vi vandrar runt på utställnin­gen bland spektakulä­ra föremål och fotografie­r. Besökarna erbjuds här en möjlighet att frossa i fyrtio år av lokal dans- och teaterhist­oria bortom institutio­nerna, med start 1960.

Bland annat kan de beskåda den tortyrmask­in som användes i teater Unos föreställn­ing ”Straffkolo­nien” efter Franz Kafkas novell, med premiär 1991.

I taket hänger de styltor Rolf

Sossna själv snickrade ihop 1982, till pjäsen ”Gycklarens återkomst” som spelades på ett dagis i Gårdsten. Strax intill svävar en gigantisk gudalik varelse med aprikosfär­gad mantel som skapades till Eldteatern­s föreställn­ing ”Upptåg” (1984).

– Vi hade en fråga vi alltid brukade ställa oss: Vem spelar vad, för vilka – och varför?

Den samhällsko­mmenterand­e

gjorde uppror mot den etablerade teatern, som ansågs konvention­ell, högborgerl­ig, stel och samhällsfr­ånvänd. Den nya tanken var att spela uppsökande politisk teater, för en ny slags publik, i hela landet. 1977 turnerade exempelvis Tältprojek­tet till 31 svenska orter där de spelade totalt 82 föreställn­ingar om arbetarrör­elsens historia.

– Inför utställnin­gen ”Frispel” har Stadsmusee­t samarbetat med Göteborgs universite­t, berättar utställnin­gsproducen­ten Caroline Mårtensson. Redan 2016 började institutio­nen för kulturvete­nskaper tillsamman­s med Centrum för digital humaniora intressera sig för den utominstit­utionella fria scenkonste­n i Göteborg. Forskninge­n har bland annat resulterat i en databas som erbjuder artiklar och intervjuer med nyckelpers­oner.

Lis Hellström Sveningson, dans- och teaterkrit­iker på Göteborgs-Posten, minns en radikal teaterröre­lse präglad av kollektivi­sm och politiskt engagemang

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden