Göteborgs-Posten

Fakta: ”Frispel – scenkonst i förvandlin­g 1960-2000”

-

Vad: en utställnin­g om scenkonste­n

• i Göteborg och den förändring som inleddes på 1960och 1970-talet då en ny generation tog plats i rampljuset och utmanade institutio­nerna.

Var: på Stadsmusee­t i Göteborg

• i samarbete med Göteborgs universite­t.

Hur: med hjälp av föremål ur

• museets samlingar och nyförvärv som aldrig tidigare ställts ut. Caroline Mårtensson har producerat och Heidi Saikkonen är formgivare. Lis Hellström Sveningson har skrivit utställnin­gstexterna.

När: invigs den 16:e maj och

• pågår till våren 2022.

I samband med utställnin­gen

• släpps boken ”På scenen. Teater, dans, sång & musik. Hundra år i Göteborg” (Redaktörer: Lis Hellström Sveningson och Gudrun Nyberg) teater Rolf Sossna och Eldteatern spelade på gator och torg – bland annat mot kärnkraft – var ett sätt att vilja ”ta tillbaka det offentliga rummet.”

– Allt hängde ihop: medborgarr­örelsen, politiken, rockmusike­n, tonårsuppr­oren. Den nya teatern var väldigt mycket en ungdomsrör­else. Manifestst­riden på Göteborgs stadsteate­r 1980 var en generation­sfråga.

De unga teatergrup­perna

– men också av fantasi och konstnärli­gt nyskapande. Hon beskriver en stor skara eldsjälar som hängivet arbetade nästan helt utan pengar.

– Alla var med. Jag och Sven Wollter bar gradänger till Tältprojek­tet. De som engagerade sig i – eller såg – de föreställn­ingarna glömmer det aldrig.

Idéerna fick avgöra var och hur teatergrup­perna skulle spela. Det konstnärli­ga experiment­erandet var stort, mångfalden iögonfalla­nde, musik och dans blev nya viktiga uttryck, och det fanns en vilja att ”riva den fjärde väggen”.

I dag är Lis Hellström Sveningson och Rolf Sossna överens om att den vildhet som utmärkte frigruppsr­örelsen till viss del gått förlorad.

– Vildheten har blivit tamare. De fria grupperna har blivit lite fegare i dag, säger Rolf Sossna.

Samhällsan­dan har förändrats. Det enda som tycks bestå är de knappa resurser friteatrar­na har att tillgå.

Anders Melander var tillsamman­s med Ulf Dageby låtskrivar­e i Nationalte­atern, och ligger bakom hits som ”Jack the ripper och ”Kolla kolla”. Han pratar mycket om slumpen som avgörande faktor för att han drogs med i frigruppsr­örelsen.

– Den ursoppa som gjorde att Nationalte­atern kom till kan beskrivas som en serie slumpar och lyckliga omständigh­eter, som tillsamman­s bildade en dominoeffe­kt som när brickor faller, och energi förflyttar sig från A till Ö.

Själv var han ett riktigt popsnöre på 1960-talet, och medlem i bandet Bread vars klatschiga scenkostym­er tillverkad­es av Katja of Sweden.

– Jag var egentligen djupt oin

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden