Göteborgs-Posten

Yung Lean lever och frodas i sin egna virtuella värld

- Filip Mitrovic

Hip hop Starz (YEAR0001)

Sju år har gått sedan en 16-årig Yung Lean kravlade sig upp från från internets mörka kloaker och skapade sin egen nisch, den ledsna och ängsliga hiphopen, med debutplatt­an ”Unknown Death 2002”.

Med sina kreativa och personliga texter har han hittat ett sätt att skänka trygghet åt en ångestfyll­d internetge­neration som alltjämt letar efter någon som de förstår.

Att kalla Yung Lean, till vardags

Jonatan Leandoer, för en svensk rappare känns som en felaktig kategorise­ring. Hans uppkomst och härkomst tillhör internet, och hans musik har aldrig känts lika mycket internet som på ”Starz”.

”Starz” klingar i öronen som att det vore soundtrack­et till en coming of age-film som utspelar sig i Ridley Scotts ”Blade Runner”-universum, där paraplyern­a lyser och gränsen mellan människa och maskin är hårfin.

Albumets samtliga spår ligger insvepta i mörka teman som ängslighet och depression, men blandas stilfullt med humor och lättsamhet. Som på lekfulla ”Acid At 7/11” där Yung Lean med en nedstämd ton sjunger om att vara hög i närbutiken.

Med sin musik är han på sätt och vis en epitom av internet och dess särskilda kultur som växt fram under millenniet. Det är opolerat och ofiltrerat. Resan från idé till produkt är mer än ofta hypersnabb, vilket både kan vara bra och dåligt.

Yung Lean låter fortfarand­e som att han likväl hade kunnat hamna på ett YouTube-klipp som listar tidernas sämsta Idol-auditions.

Men häri finns även hans genialitet. I dystra och tunga teman blir hans bristfälli­ga röst en domkraft som bara höjer trovärdigh­eten i hans berättelse­r.

Sättet som han använder sin röst på är nästintill unikt inom hiphop. I en genre där brister helst maskeras av materialis­m och ilska så har Yung Lean svårt att finna motsvarigh­et.

Yung Lean, till vardags jonatan Leandoer, har skaffat sig ett kultfölje på internet. Nya albumet ”Starz” är ett kvitto på att få förstår sin kultur och målgrupp lika väl som 23-åringen från Stockholm. Ett namn kommer i åtanke – Kanye West.

Det är den nivån som Yung Lean befinner sig på som artist. Därför kan det lätt kännas obekvämt när man nämner honom som en svensk rappare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden