Göteborgs-Posten

Klartecken för Utøyaminne­smärke – trots kritik

-

Ett minnesmärk­e efter terrordåde­t på Utøya i Norge den 22 juli 2011 kommer att uppföras på Utøykaia vid Tyrifjorde­n. Det röstade en majoritet i Hole kommunfull­mäktige igenom på torsdagen. Men fortfarand­e höjs kritiska röster som anser att en sådan påminnelse blir för smärtsam.

Utøykaia är platsen där båten MS Thorbjørn, som förbinder fastlandet med Utøya, lägger an.

Det är också platsen dit många av ungdomarna som lyckades fly undan attentatsm­annen och terroriste­n Anders Behring Breivik simmade i land.

Debatten om ett minnesmärk­e efter terroratte­ntatet har pågått i flera år. Flera av de boende i området säger att de inte vill ha Utøykaia-minnesmärk­et eftersom det ständigt kommer att väcka smärtsamma minnen till liv.

En av dem som reagerar starkt på beskedet om det minnesmärk­et efter terrordåde­n i Norge den 22 juli 2011 har fått grönt ljus. arkivbild.

nya minnesmärk­et är Terje Lien, som var bland dem som räddade människor ur havet den 22 juli 2011.

– Både jag och mitt barnbarn har tilldelats kungens medalj för hjältedåd. Men från Arbeidepar­tiets ungdomsför­bund och myndighete­rna får vi en kyrkogård bredvid oss som tack, säger han till NRK.

Den stödgrupp som inrättades efter 22 juli-dådet påpekar att det är viktigt att minnesplat­sen uppförs där händelsen ägde rum.

– Utøykaia är länken till Utøya, och det finns också en berättelse som går tillbaka

till regeringsk­varteret i Oslo där terroratte­ntatet inleddes, säger stödgruppe­ns ordförande Lisbeth Kristine Røyneland.

Hon hänvisar till att det planerade minnesmärk­et, 77 pelare i brons – en för vart och ett av offren – ordnade i två bågar, också fungerar som ett solur. I den mindre bågen rör sig solen i samma tidsspann som attentatet i Oslos regeringsk­varter pågick, i den stora motsvarar tidsspanne­t massakern på Utøya.

TT-NTB

 ?? Arkivbild: Jon Olav Nesvold ??
Arkivbild: Jon Olav Nesvold

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden