Göteborgs-Posten

Farnerud berättar om flytten till IFK

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Alexander Farnerud under torsdagens träning med IFK Göteborg.

Alexander Farnerud kunde ha blivit blåvit 2016. Alexander Farnerud är blåvit 2020. Värvningen kom lite från ingenstans. – Kennet (Andersson, sportchef) ringde för någon vecka sedan. Jag tvekade inte, säger han.

Jakob Johansson igår – Alexander Farnerud i dag. På två dagar har IFK Göteborg presentera­t två profilerad­e värvningar.

Den ena mer väntad än den andra. Jakob Johansson hade kopplats ihop med IFK Göteborg under flera månaders tid. Diskussion­er hade förts ända sedan i vintras egentligen.

När det gäller Alexander Farnerud togs den första kontakten för bara någon vecka sedan.

– Det har gått rätt fort. Kennet (Andersson, sportchef) ringde för någon vecka sedan och frågade hur det kändes, hur det var. Och sa att de var intressera­de. Jag tvekade inte när IFK ringde! Sedan dess har det bara varit ”go!”, säger

Farnerud precis efter att han har klivit av torsdagens träningspa­ss på Kamratgård­en.

Vad lockar med IFK Göteborg?

– Mycket! En fin klubb, en fin historik, bra fans ... De har något nytt på gång. Jag tyckte att de såg bra ut redan i fjol när vi mötte dem.

Faktum är att Alexander Farnerud var nära att värvas till IFK Göteborg redan 2016. Mittfältar­en hade lämnat italienska Torino FC då och skulle hem till Sverige.

Blåvitt hörde sig för, men Farnerud landade till slut på Hisingen och hos BK Häcken.

– Det spekulerad­es mycket när jag avslutade mitt kontrakt i Italien. Jag kände bara att jag ville hem. Häcken hade något spännande på gång och jag hade barndomsvä­nner där som sa: ”Kom, det kommer bli bra här!”. Då blev det så. Och det kändes som ett bra beslut då. Sedan blev det som det blev med skador och så. Allt sker av en anledning och nu är jag här. Det beslutet jag tog då gör att jag står här i dag, så det är jag tacksam för, säger Farnerud. Hur nära var det med IFK Göteborg?

– Det är svårt att sätta fingret på exakt hur nära det var. Det var olika klubbar som var intressera­de.

Efter sejouren i BK Häcken flyttade Alexander Farnerud vidare till Helsingbor­gs IF. Han gjorde 19 allsvenska matcher där i fjol.

Sedan tog han adjö när kontraktet gick ut.

– Jag tyckte att det var synd för jag tycker att jag hade bidragit med mycket. Men de kände att de ville föryngra truppen. De äldre fick lämna.

Vad har du gjort sedan dess?

– Jag har tränat på egen hand. Jag visste att jag inte ville avsluta karriären efter den säsongen. Kroppen känns bra och jag har fortfarand­e mer att ge.

Blev du förvånad när IFK Göteborg ringde?

– Ja, lite förvånad blev jag att de hörde av sig. Men samtidigt kände jag att det var naturligt om de ville ha in en spelare med lite rutin och visste att jag var tillgängli­g.

Hade du något annat på gång?

– Nej. Jag har kollat mig omkring hela tiden, vad som är möjligt. Sedan kom corona och satte stopp för allt. I det här läget är jag bara glad över att det har blivit som det har blivit. Jag känner att det här är något riktigt bra!

Kostnaden för värvningen av Alexander Farnerud täcks, likt fallet med Jakob Johansson, av IFK GBG Transferin­tressenter AB.

” Jag har tränat på egen hand. Jag visste att jag inte ville avsluta karriären efter den säsongen. Kroppen känns bra och jag har fortfarand­e mer att ge. Alexander Farnerud

Kontraktet är skrivet över 2020. Det är kort, alltså.

– Det känns bra. Jag är glad över att ha fått chansen att tillhöra klubben. Sedan får vi se. Känns kroppen bra och man vill fortsätta så ... Jag tar det här året och ska ge allt. Vad kan du bidra med?

– Så mycket jag kan med min rutin och mitt offensiva spel.

Planen är att Farnerud, som många nog mest ser som en offensiv mittfältar­e, nu ska användas som anfallare.

– Han är ett alternativ framåt, att kunna avlasta och konkurrera med Robin (Söder) först och främst. Sedan är han ju allround, men det är där vi ser honom. Så vi är grymt glada att han kommer hit och hjälper oss i det här läget, säger sportchef Kennet Andersson. Farnerud själv:

– Jag har spelat anfallare både i franska, italienska och danska ligan. Det är inget nytt. Jag spelade stundtals anfallare i Häcken också. Jag ser fram emot att få en sådan riktigt offensiv roll igen. Det var så jag kom fram när jag var yngre.

Det var ett tag sedan. Farnerud fyllde 36 i början av maj.

Han känner sig dock yngre än så. – Jag snackade med brorsan (Pontus Farnerud, assisteran­de sportchef i IFK Göteborg) om det. Känslan i kroppen är som den när man var 28, 29!

Hur är formen då? Är du redo om allsvenska­n drar igång om en månad?

– Vi får se. Det känns bra, men vi får ta det dag för dag och stegra. Jag har hållit igång så bra jag har kunnat på egen hand, men när du ska ut på planen blir det andra rörelser, andra moment som gör att kroppen rör sig annorlunda och att lungorna får jobba hårdare. Vi får ta det successivt.

Se Jacob Johanssons första träning med Blåvitt på gp.se

 ?? Bild: Daniel Stiller ??
Bild: Daniel Stiller
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden