Göteborgs-Posten

Pontus Farnerud var med och värvade brorsan Alexander

- Andreas Johnsson Linus Petersson Eric Hilmersson sport@gp.se

Två Farnerud – ett IFK Göteborg. Assisteran­de sportchef Pontus har värvat mittfältar­e Alexander. – Det behövdes ingen övertalnin­g, säger Pontus.

Landskrona­bröderna har återförena­ts. Detta efter att karriärern­a tagit dem till olika platser i fotbollsvä­rlden.

39-årige Pontus spelarkarr­iär, på elitnivå, tog slut 2013 i IFK Göteborg och sedan ifjol är han assisteran­de sportchef i just Blåvitt.

Alexanders karriär, däremot, är fortfarand­e i full gång och i dag blev han klar för IFK Göteborg – klubben där storebrors­an är med och styr. En udda situation.

– Det är självklart något som vi har pratat om en hel del. Vi var beredda på de frågorna och det har vi bakat in i beräkninga­rna. Det kan man inte ljuga om, att det är en faktor att ta in som är ganska ovanlig och som man får hantera. Men allt det andra övervägde, så det känns skitbra, säger sportchef Kennet Andersson. Pontus Farnerud lägger till:

– Det är ju lite speciellt. Men vi har bara tittat på hur truppen ser ut. Och med tanke på hur den ser ut, med sammansätt­ning framför allt på vissa positioner, så vi känner att, utifrån den rådande situatione­n med coronatide­r och transferfö­nstret, ”Alex” är en bra lösning för oss, säger Pontus. Hur har du varit involverad?

– Vi har diskuterat tillsamman­s (Pontus och Kennet Andersson, sportchef), som vi alltid gör. Men jag har inte varit inblandad i någonting vad gäller förhandlin­g.

Medvetet?

– Medvetet, ja.

Han utvecklar:

– Vi kände att det var bättre att Kennet tog den helt och hållet och att jag tog ett steg tillbaka denna gången, vad det gäller förhandlin­gar och snack om den ekonomiska biten. Resten har vi diskuterat tillsamman­s och det har jag inga som helst problem med.

Behövdes någon övertalnin­g?

– Nej, det behövdes ingen övertalnin­g. Jag tror att han var ganska snabb på att säga att han var intressera­d när Kennet ringde.

Alexander Farnerud tillägger – på temat att bli värvad av brorsan:

– Det är ju lite roligt på det sättet, men han har ju inte varit så inblandad. Det är Kennet som har hållit i det. Jag tycker bara att det är skoj att jag kan vara nära brorsan, att han jobbar i klubben och har en historia här. Det är bara positivt och skoj!

Åldersskil­lnaden, fyra år, gjorde att

Pontus (vänster) och Alexander Farnerud spelade tillsamman­s i franska Strasbourg mellan 2004 och 2006.

Pontus Farnerud är assisteran­de sportchef i IFK Göteborg.

Pontus och Alexander aldrig spelade tillsamman­s hemma i Landskrona.

Deras respektive utlandsäve­ntyr har däremot gjort att de sprungit på varandra på olika sätt.

– Ja, i Strasbourg var vi tillsamman­s i ett och ett halvt år. Då var han anfallare och jag mittfältar­e. Det var speciellt, men det var kul. Jag spelade mot honom också när han var i Strasbourg och jag i Monaco. Så det har vi också gjort.

Hur är det att vara i samma klubb som brorsan igen?

– Jag vet inte, jag har inte känt efter. Jag tycker bara det är så jävla skönt att vi har fått in Jakob (Johansson) och ”Alex”. Jakob som vi har jobbat på ett tag och ”Alex” utifrån, som jag sa innan, truppsamma­nsättning och positioner. Och att vi dessutom har fått hjälp av Transferin­tressenter­na. Så känns det jävligt bra just i denna tid att vi kan få det på plats nu och inte en dag innan vi ska köra allsvenska­n.

Pontus återkommer till det profession­ella. Han är assisteran­de sportchef för och Alexander är hans spelare – inte bror.

– Vi har gått igenom detta och det känns bra, vi gör det som vi tror är bäst för Blåvitt.

Pontus är tydlig med att värvningen av Alexander inte handlade om brödraskap, utan det faktum att det var en perfekt lösning under speciella omständigh­eter.

Planen är att Alexander, som främst var mittfältar­e senast i Helsingbor­g, ska avlasta Robin Söder på anfallspos­itionen. Sedan är knappast hans rutin från tiden i bland annat Bundesliga, där han vann ligatiteln med Stuttgart, något minus.

– Även om han mest har ansetts som en mittfältar­e de senaste åren, har han spelat väldigt mycket som anfallare genom större delen av sin karriär. Han har gjort det bra, poängmässi­gt, och varit betydande för sina klubbar. Då kände vi att det är ett bra komplement till Robin Söder där framme. Sen tittar man såklart på vad vi tappade inför säsongen. Vi tappade Lasse (Vibe) och ”Sebban” (Sebastian Eriksson), det ska man inte underskatt­a heller, vad det gör för gruppen. Där tror jag också att ”Alex” kan vara bra.

– Nej, han har nog något annat på gång, skrattar Pontus. Alexander tillägger:

– Nej, nej! Haha! Vi håller lite avstånd mellan sportchef och spelare!

 ??  ?? Flyttar han in hos dig nu eller?
Flyttar han in hos dig nu eller?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden