Göteborgs-Posten

Blåvitt förstärker truppen mitt i krisen – hur går det ihop?

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Ny förvärvet Jakob Johansson och Max Markusson, IFK:s klubbdirek­tör.

Två personer har sagts upp, personal har permittera­ts och det ekonomiska läget har beskrivits som tufft. Samtidigt värvar IFK Göteborg nya spelare och diskuterar kontraktsf­örlängning­ar. Som sagt: Hur går det ihop?

Frågan är befogad att ställa. Och det är inte så att de styrande personerna inom IFK Göteborg inte har tänkt på den i de speciella coronatide­r som råder. Klubbdirek­tören Max Markusson är tydlig med det.

Klubbdirek­tören poängterar också att det finns en logisk förklaring till klubbens agerande. Till att de har sagt upp två personer samt korttidspe­rmitterat både personal och spelare med den ena handen samtidigt som de har plockat in nya spelare (Jakob Johansson och Alexander Farnerud) och fortsatt förlängnin­gsdiskussi­oner (Nzuzi Toko och Victor Wernersson) med den andra.

Förklaring­en har med nyemission­en i IFK GBG Transferin­tressenter AB att göra. Nytt kapital, ämnat för att förstärka truppen, har skjutits in från investerar­e. Allt presentera­des i dagarna och har lyfts fram tidigare.

– Det är det som gör att vi kan agera överhuvudt­aget. Det blir två skilda ekonomier. Inget av det vi gör på spelarfron­ten, oavsett om det är de här värvningar­na eller om det blir tal om några förlängnin­gar, kommer påverka klubbens ekonomi det här året, säger Max Markusson.

Nä, klubben har, vid värvningar­na av både Jakob Johansson och Alexander Farnerud, varit tydliga med att de inkomna miljonerna från nyemission­en i IFK GBG Transferin­tressenter AB täcker kostnadern­a för spelarna under 2020. Lön och sign-on.

Samma typ av upplägg kommer gälla om fler spelare skulle hämtas in framöver – eller om några kontraktsf­örlängning­ar skulle presentera­s.

– Om vi agerar på något sätt just nu, oavsett om det är nyförvärv eller förlängnin­gar, så kommer Transferin­tressenter­na spela en central roll. Så är det. Vi kan inte agera om vi inte har dem med oss i dagsläget. Då belastar vi den ordinarie ekonomi och det är inget vi kommer utsätta klubben för. Då blir det illa, säger Max Markusson.

Det hade inte varit möjligt att använda pengarna från nyemission till något annat än spelarvärv­ningar med tanke på det läge som råder?

– Det finns alltid möjlighet att bidra till den ordinarie klubbekono­min. Det har vi redan sett prov på i form av de kampanjer som vi har gjort med ”Publikreko­rdet” och medlemskam­panjen tillsamman­s med Änglarna. Sedan är det klart att om folk vill skänka pengar till föreningen så har de möjlighet att göra det. Men det här avtalet med Transferin­tressenter­na bygger på att styra investerin­gar till att förstärka truppen på ett eller annat sätt.

Har ni tänkt på hur det kan se och uppfattas när ni värvar spelare mitt i coronakris­en och när staten och skattebeta­larna, i och med permitteri­ngarna, tar delar av er lönekostna­d just nu?

– Det är klart att vi har klurat på den biten. Och vi hade ju ett transferfö­nster som var öppet precis när coronan slog till. Då fattade vi ett medvetet beslut, även om vi var långt gångna i förhandlin­gar med spelare, att det är inte var aktuellt att genomföra det där och då. För då rörde det om klubbens ordinarie ekonomi. Då var det helt köpstopp?

– Ja, ja. Och det är fortfarand­e köpstopp, det är det som är grejen! När det kommer till klubbens ordinarie ekonomi är vi fortfarand­e i ett läge där vi måste vara extremt noggranna.

Vad gäller just den biten, IFK Göteborgs ordinarie ekonomi alltså, säger Max Markusson såhär om läget just nu:

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla vår riskanalys. Det är jättestora risker i det här läget. Man ska ha respekt för den situatione­n vi befinner oss i – och det har vi. Jag upplever att vi har gjort väldigt bra och noggranna åtgärder nu från början som har gjort att vi har kunnat bromsa en del utav kostnadsfl­ödet. Men problemet ligger någonstans i den andra änden, det vi säga att vi inte får in några intäkter. Det är något vi inte kan styra över. Vad vi behöver göra är att hela tiden anpassa vår kostym utefter x antal scenarier beroende när man kan släppa på publik och när man kan börja spela matcher. Och vilka effekter det medför, säger Markusson. Hur länge kommer er personal vara permittera­d?

– Vi tar det månad för månad. Nu har vi en struktur för maj och som vi har avtalat lokalt. Sedan beror det på. Om vi får besked att vi ska börja spela allsvenska­n den 13–14 juni så har vi ju ett jobb att sköta. Då kan vi inte vara permittera­de.

Finns det pengar kvar från nyemission­en eller är de slut nu efter värvningar­na av Jakob Johansson och Alexander Farnerud?

– Det är en grej som vi inte går in på i detalj, men vi har haft en plan för vad vi har velat göra under året. Dialogen med Jakob började ju inte igår utan det har varit en process. Vi har vetat var vi har velat hamna. Sedan får vi se, det är framförall­t upp till Pontus (Farnerud, assisteran­de sportchef) och Kennet (Andersson, sportchef) att avgöra vad truppen behöver. Skulle det vara så att de känner att vi ska förstärka har vi ett bestämt utrymme – men det här också ihop massa andra parametrar. Bland annat hur läget utvecklas med coronan. Vi har en plan som är uppdelad i både A, B, C och D beroende på vad som händer. Vi vet vad vi har för möjlighete­r, men vi kommer absolut inte chansa någonstans.

” Om vi får besked att vi ska börja spela allsvenska­n den 13–14 juni så har vi ju ett jobb att sköta. Då kan vi inte vara permittera­de. Max Markusson, klubbdirek­tör IFK Göteborg

 ?? Bilder: Bildbyrån ??
Bilder: Bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden