Göteborgs-Posten

Frölundas okända talang – på väg mot nya äventyr

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Här har Frölundas Daniel Torgersson tagit plats i det svenska U17-landslaget.

Han är ytterligar­e en talang från Joel Lundqvists bostads-ö Hönö. Nu är Daniel Torgersson, 18, på väg att bli draftad av en NHL-klubb. – Jag ska ta alla tillfällen jag får till att spela mig till ett kontrakt i Frölunda, säger han till GP.

Att Frölundas Lucas Raymond kommer att bli tingad av en NHLklubb om några veckor är inte särskilt överraskan­de. Men vilka andra spelare har Frölunda HC fått fram från årskullen född år 2002?

Ett svar har redan passerat 190 centimeter och touchar 95 kilo på vågen.

På 39 matcher i Frölundas J20-lag sköt han 26 mål, passade fram till 18 andra och var inne på 38 plusmål. Det är imponerand­e siffror – och så pass intressant att han lyftes upp i A-laget vid sex matcher av coach Roger Rönnberg.

Är nästa mål att få speltid i A-laget – på riktigt?

– Självklart är det ett mål, men jag vet att det är hård konkurrens på forwardssi­dan. Jag har ju ett år kvar på juniorkont­raktet, så vi får se vad som händer under säsongen, säger Torgersson.

Du får spela dig till ett rookiekont­rakt?

– Ja! Jag ska ta alla tillfällen jag får att spela mig till ett kontrakt, lovar forwarden.

Torgersson pluggar ekonomi, har okej betyg – och slarvar inte med skolan trots den tuffa träningen på hockeygymn­asiet.

– Jag tycker att skolan är viktig, för du vet aldrig vad du vill göra när du lagt av med hockeyn, säger han.

Allra närmast väntar NHL-draften – och Daniel Torgersson har klättrat på rankinglis­tan. Sajten Eliteprosp­ects.com har exempelvis Hönö-killen som nummer 37, det vill säga i början av andra rundan.

– Jag har haft kontakt med en del NHL-klubbar, men inte räknat på någon speciell siffra om hur många. Självklart är det spännande med draft, men det är inget jag är nervös över. Jag försöker fokusera på träning och skola, säger Daniel.

Har det varit skönt att vara lite i skuggan av Lucas Raymond – som kommer att draftas i topp fem-kategorin?

– Jag har inte tänkt de tankarna, direkt. Jag har fullt fokus på mig själv och min egen utveckling, svarar han snabbt.

” Skärgården är en bra förening med bra förutsättn­ingar för att utvecklas som hockeyspel­are. Det finns tränare som är engagerade och mycket träningsti­d. Det passade mig för att kunna utvecklas när jag var yngre. Daniel Torgersson

Torgersson är fostrad i Skärgården­s SK ute på Öckerö, men uppvuxen på grannön Hönö. I samma klubb har även Hanna Olsson och Linus Nässén kommit fram de senaste åren.

– Skärgården är en bra förening med bra förutsättn­ingar för att utvecklas som hockeyspel­are. Det finns tränare som är engagerade och mycket träningsti­d. Det passade mig för att kunna utvecklas när jag var yngre, berättar Torgersson.

Dåtidens idol hittade Daniel i Klåva på just Hönö.

– Ja, en förebild som jag hade när jag var yngre var Joel Lundqvist. Nu försöker jag inte att likna någon speciell spelare, utan försöker vara mig själv och göra det som jag är bra på.

Så vad är du bra på?

– Jag tycker att jag har bra fart, bra skott och bra blick för spelet, svarar Torgersson.

Så till sist – i vilken draftrunda väljs du?

– Ingen aning – men det hade varit en dröm som går i uppfyllels­e bara jag blir draftad. Jag har inget speciellt lag som jag skulle vilja bli vald av. Jag hade blivit nöjd med vilket lag det än eventuellt blir, säger talangen ödmjukt.

 ?? Arkivbild: Jonas Ljungdahl ??
Arkivbild: Jonas Ljungdahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden