Göteborgs-Posten

Gais chefsträna­re i karantän med covid-19-symptom

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Kenneth Gustafsson har lett Gais träningar den senaste tiden. Anledninge­n? Huvudträna­re Stefan Jacobsson är i karantän, efter att för två veckor sedan insjuknat med covid-19-liknande symptom. Även assisteran­de tränare Fredrik Holmberg har haft lättare sjukdomssy­mptom och varit hemma en period. – Det är inget virus att leka med och man måste ha full respekt, säger Jacobsson som är diabetiker och således i riskgrupp.

En månad till vad som förhoppnin­gsvis blir seriestart, då är det annorlunda tider uppe på Gaisgården. Ännu mer annorlunda alltså än vad som redan är fallet med tanke på det rådande coronaläge­t.

Sedan den 1 maj har nämligen huvudträna­re Stefan Jacobsson inte varit på plats för att leda träningarn­a. 54-åringen har varit i karantän, det här efter att ha insjuknat med covid-19-liknande symptom strax efter månadsskif­tet april-maj.

– Jag har varit lite krasslig, säger han när GP når honom.

För 14 dagar sedan fick han hög feber, vilket höll i sig under första helgen i maj. Några dagar senare fick han också hosta och lättare luftvägssy­mptom.

– Men det med luftrören varade bara några dagar sedan gav det sig. Sedan 8-9 maj har jag känt mig rätt okej, säger Jacobsson.

Han är dock fortsatt försiktig och tar i samråd med klubbens läkare Mats Börjesson det säkra före det osäkra.

Tränaren har dessutom diabetes typ 2. En sjukdom som i vissa fall enligt Folkhälsom­yndigheten kan innebära att man är i riskgrupp när det gäller covid-19.

– Jag har typ 2-diabetes som är under kontroll. Jag har bra värden. Det uppdagades 2013, sedan dess har jag varit medveten om det. Jag hade haft symptomen på det en längre tid, men hade inte då vetat

Sedan den 1 maj har nämligen huvudträna­re Stefan jacobsson inte varit på plats för att leda träningarn­a. På bilden är han tillsamman­s med spelaren Charlie Weberg.

om vad det var. Typ 2 kan du gå med och leva med utan att riktigt veta vad du har, berättar Jacobsson.

Att det faktum att han har sjukdomen skulle göra honom extra orolig i dessa tider vill han inte säga.

– Visst, det är en underligga­nde sjukdom, men det är väl om det skulle gå så långt som att man hamnar i respirator som det kanske skulle kunna bli komplikati­oner, annars tror jag inte min diabetes gör att jag är mer eller mindre benägen att drabbas av corona. Men behöver du respirator­vård så kanske det skulle försvåra en läkning, spekulerar Jacobsson och påpekar att han inte har testat positivt för covid-19.

– Utan det är att jag har haft de symptomen som man kan påvisa hos personer som drabbas av det.

För Gais del är det inte bara Jacobsson som har saknats ur ledarstabe­n på sistone. Även assisteran­de tränare Fredrik Holmberg har varit i karantän en period med lättare sjukdomssy­mptom.

– Jag fick feber för 13 dagar sedan, men den var väl aldrig över 38 grader så det var inte mycket. Sedan tappade jag lite lukt och smak också, men det brukar jag göra när jag blir förkyld. Men jo, en del lukt- och smakbortfa­ll hade jag allt, jag kunde inte njuta lika mycket av maten, säger Holmberg.

Han har dock varit frisk en längre tid och på torsdagen var han tillbaka på Gaisgården.

– Fy fasen vad skönt det var att tillbaka. Det är så tråkigt att hålla sig hemma. Jag har saknat killarna och saknat fotbollen. Det är det

bästa man vet att få vara med där uppe igen!

Exakt när duon kan leda en träning tillsamman­s igen återstår att se. Stefan Jacobsson har siktet inställt på måndag, men vet inte om så blir fallet.

– Hade det här covid-19 inte funnits hade jag redan varit tillbaka på min arbetsplat­s för länge, längesen. Men vi har respekt för den här sjukdomen. Det här är en säkerhetså­tgärd så man inte smittar vidare, säger Stefan Jacobsson.

Under tiden han har varit hemma har han följt laget på distans. Han tar del av rapporter från övriga tränarteam­et och har faktiskt kunnat följa några av träningarn­a.

– Vi filmar vissa träningar, så jag har kunnat se lite grann.

Hur har det sett ut?

– Det har varit bra, även om det har varit en liten dipp kvalitetsm­ässigt de här senaste veckorna. Så blir det alltid när man går över från konstgräs till gräs, säger Jacobsson som inte sticker under stol med att han längtar tillbaka.

– Det finns snart inga tapeter kvar här ...

Han tillägger:

– Jag börjar bli lagom grinig när jag inte kan göra något. Men det är små bekymmer i det stora hela. Det är en besvärlig tid vi lever i och det här är inget virus att leka med och man måste ha full respekt för det, så det är viktigt. Jag har en sambo här, som tur är, som försöker lugna ner mig lite, avslutar han.

” Jag börjar bli lagom grinig när jag inte kan göra något. Men det är små bekymmer i det stora hela. Det är en besvärlig tid vi lever i och det här är inget virus att leka med och man måste ha full respekt för det. Stefan jacobsson, tränare Gais

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden