Göteborgs-Posten

Tränaren Dick Tollbring stängs av

- Alexander Olausson alexander.olausson @gp.se

Rimbo-tränaren Dick Tollbring stängs av efter en rasistisk attack mot domaren Mohamed Abdulkadir under en match mot Kungälv i mars. Detta stod klart efter disciplinn­ämndens dom som GP tagit del av. – Jag är stolt över att tillhöra ett förbund som står för sina värdegrund­er, säger Göteborgsd­omaren Mohamed Abdulkadir.

I den herrallsve­nska matchen mellan Kungälv och Rimbo i mars brann det till hos Rimbo-tränaren Dick Tollbring när en av hans spelare fick två minuters utvisning.

Tollbring riktade då en rasistisk kommentar mot domaren Mohamed Abdulkadir. ”Är så trött på den svarte fan”, ska tränaren ha sagt.

– Jag har hållit på med Mohamed Ahandboll i kanske 20 år och det här var andra gången i mitt liv som jag fått utstå något sådant på handbollsp­lan, sa Abdulkadir till Kungälvs-Posten, som var först med att rapportera om händelsen.

Matchdeleg­aten hörde attacken och gjorde så att Tollbring fick rött kort och lämna matchen.

Den tidigare storspelar­en Stefan Lövgren, vars son spelade i Kungälv, hörde vad Tollbring sa och kommentera­de det hela i Sportblade­t.

– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, sa han.

Tollbring medgav efter händelsen att han var upprörd på domaren men att hävdade att kommentare­n var riktad mot en av hans egna spelare som blev utvisad, Endrit Abdullahi.

Sportblade­t var först med att rapportera att Tollbring fälls av disciplinn­ämnden och stängs av i ett år, till den 13 maj 2021.

GP har tagit del av domen och där står det att Tollbrings agerande var ”extremt osportslig­t enligt handbollen­s spelregler” och att disciplinn­ämnden anser sig ”förhindrat från att bedöma förseelsen som annat än grov.”

En grov förseelse har en straffskal­a mellan ett och två år. Han döms till ”avstängnin­g för deltagande i tävling och uppvisning inom handbollen”. Men nämnden har ”tagit hänsyn till tränarens profession och således tillåts Dick Tollbring att fortsätta träna lag inom handbollen

Attackerad­e domaren Mohamed Abdulkadir.

Dick Tollbring stängs av efter en rasistisk attack mot domaren under en match mot Kungälv i mars.

under avstängnin­gsperioden.”

Tollbring har rätt att överklaga domen till Riksidrott­snämnden inom tre veckor.

I delar av Dick Tollbrings svar i domen står det så här:

”Jag säger något i stilen med ’Jag blir så trött på det här, du vet väl hur den svarta dömer’ med syfte på att vi innan diskuterat hur olika domare agerar och att gentemot vissa skall man bara ”hålla käft.”

”När jag vräkt ur mig ’du vet väl hur den svarta dömer’ inser jag att det inte lät bra, men samtidigt har jag ju sagt det och det kan inte bli osagt.”

”Enligt mig är det jag säger inte

i syfte att kränka någon enskild domare, utan bara att markera för Endrit vilken domare vi pratar om. I detta läge är jag så förbannad och besviken att jag inte kan behärska mig, så jag hade nog kunnat säga vad som helst som i sig hade varit kränkande.”

När GP ringer upp domaren Mohamed Abdulkadir har han inte mycket att kommentera vad det gäller domen.

– Jag tänker inte så mycket kring det. Det här har legat hos disciplinn­ämnden att utreda och ta ett beslut. Jag har ingen personlig uppfattnin­g om domen som utnämndes.

Det är ett beslut som disciplinn­ämnden tagit.

– Det enda jag kan säga är att jag är stolt över att tillhöra ett förbund som står för sina värdegrund­er. Det är jag väldigt glad över.

Hur påverkades du efter händelsen?

– Det var väl två tuffa dagar efteråt. Först och främst på kvällen så låg man och funderade på vad fan det var som hade hänt. Jag har fått enormt bra stöd efter själva incidenten av domarkolle­gor och elitledare och spelare som hört av sig och skänkt en tanke. Det är jag jävligt tacksam för – att hela Handbollss­verige är tydliga i sin åsikt i vad som får förekomma och ej.

Tror du att detta kommer ge ringar på vattnet och verkligen visa att man inte kan göra så här på en handbollsp­lan?

– Det vet jag inte. Alla fall och situatione­r som anmäls tas upp av disciplinn­ämnden – om det är något som går emot reglerna eller dylikt. Jag tror det här var en väldigt isolerad händelse inom just handbollen. Jag kommer inte ha några problem att döma handboll igen, säger Mohamed Abdulkadir.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Mathilda Ahlberg ??
Arkivbild: Mathilda Ahlberg
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden