Göteborgs-Posten

Att hålla avstånd till sig själv

- Vg@gp.se

Säkerhetst­änkande.

Adamo”. Det hade naturligtv­is varit snyggare om han först presentera­t henne och sedan sig själv.

Lär av visan: ”Å jänta å ja”, ”Andersson, Pettersson, Lundström och jag” eller ”Wedholm och Tjocka Lasse, Karl-Herman och jag”. Samt filmen ”Lille Fridolf och jag”.

Det finns förstås även motsatta exempel ur litteratur­en som Hjalmar Bergmans ”Jag, Ljung och Medardus” eller ”Jag, Claudius”.

En som tänkte på andra och höll avstånd var Kristina Lugn. Åtminstone när Kulturmans-smittan härjade som värst kring Svenska Akademien. Hon varnade fotografer och reportrar att hålla sig undan: ”Jag röker, ni kommer att dö!”

Förra veckan dog hon själv. På samma dag som Little Richard. De har säkert trevligt tillsamman­s på resan till Sankte Per. Kanske diskuterar de hur man bäst transkribe­rar inledninge­n till Tutti Frutti: Balap a belula balap bam bom, till exempel. Ett stycke poesi jag tror Kristina Lugn uppskattar.

Hon var inte främmande för det till synes banala. Hon debuterade i Kalle Anka.

Liemannen vill man annars gärna hålla så stort socialt avstånd till man bara kan. Han är obehaglig, går länge alldeles vid vår sida.

Folkvett var aktuellt redan på 1200-talet. I Jyllandsla­gen från 1241, som var förebild för våra tidiga lagar, talas om att land ska med lag byggas och tillägget: Om bara var och en var nöjd med sitt och lät andra njuta samma rätt skulle ingen lag behövas.

Tallyho!

 ?? Bild: Ulf Sveningson ??
Bild: Ulf Sveningson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden