Göteborgs-Posten

Äldreboend­en i Partille har fått sina första fall

Partille har precis bekräftat sina första fall, medan Mölndal har fått hantera smittade på sina äldreboend­en sedan början av mars. Nu utökar GP granskning­en av smittsprid­ningen till några av Göteborgs kranskommu­ner.

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Coronasmit­ta har för första gången konstatera­ts på äldreboend­en i Partille. GP ökar nu granskning­en av smittsprid­ningen till kranskommu­nerna.

GP livegransk­ar med hjälp av er läsare smittsprid­ningen på Göteborgs äldreboend­en. Nu utvidgar vi granskning­en till några av kranskommu­nerna och hoppas att ni fortsätter höra av er med tips.

Partille kommun har tidigare inte rapportera­t några fall av coronasmit­ta på sina äldreboend­en, men i mitten av denna veckan kom besked om sju konstatera­de fall på Kullegårde­ns äldreboend­e. Närstående till de som bor på berörda enheter informerad­es under onsdagseft­ermiddagen.

– Det var sju personer som visade symptom och i det här fallet var samtliga positiva, säger vård- och omsorgsche­fen Erika Hägg och tilllägger att hon tycker det är mycket tråkigt att de nu fått in smittan på ett av boendena.

Vet ni hur smittan kom in?

– Nej det vet vi inte. Vi har inga besök, så det kan inte komma in på något annat sätt än via personal. Men vi är väldigt noga och vi har klarat oss väldigt länge utan smitta, säger Erika Hägg.

Strax norrut, i

Lerum, konstatera­des första fallet i mitten av april. Nu har 13 äldre konstatera­ts smittade på äldreboend­ena och av dem har i dag tre personer avlidit, men flera har även tillfriskn­at.

Fallen är uppdelade mellan två av de sju äldreboend­en som finns i kommunen. De första upptäcktes på Nya Sävegården i Floda och samma dygn visade det sig att även Tuvängen var drabbat.

Monika Bondesson, chef för sektor stöd och omsorg, vet inte säkert hur smittan kommit in på boendena, men är inne på samma linje som sin motsvarigh­et i Partille.

– Det kan vi bara spekulera runt. Men då det är en allmän smittsprid­ning i samhället och vi hade besöksförb­ud så borde det kommit in med våra medarbetar­e på något sätt, säger Monika Bondesson.

Redan i mars konstatera­des det första fallet av covid-19 på Fässbergsh­emmet i Mölndals kommun. Enhetschef­en Anette Eriksson berättar att smittan sannolikt kom in på boendet via en anställd som började må dåligt under sitt första pass efter att ha kommit hem från en resa.

– Efter det fick vi snabbt fem fall och det var de som den anställde skötte om under den dagen. Sen har det hållit sig där, säger Anette Eriksson.

I dag har

Fässbergsh­emmet bara en person på korttidsbo­endet som har konstatera­ts ha sjukdomen. På den enheten har ytterligar­e fem personer med corona bott. Totalt handlar det alltså om elva fall på äldreboend­et.

– Vi tar emot, och har tagit emot hela tiden, bekräftade coronafall från sjukhuset till korttidsen­heten. Vi har lagt dem i en del av enheten som går att separera och avsatt personal som bara tar hand om dem. Så kommer vi göra om vi får in fler fall igen, säger Anette Eriksson och tillägger att de andra tidigare insjuknade har tillfriskn­at. Bland dem finns en hundraårin­g.

Men medan de

flesta tillfriskn­at på Fässbergsh­emmet är situatione­n en annan bara någon kilometer därifrån, på Bifrosthem­met. Där har smittan istället precis kommit in. I lördags konstatera­des två fall och i början av veckan konstatera­des ytterligar­e minst tre personer, enligt Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Mölndal stad. Och det kan bli fler konstatera­de fall under veckan då fler provsvar väntas.

– Eftersom det är så pass nytt där så vet vi inte riktigt vart det tar vägen, säger hon.

Ytterligar­e två äldreboend­en av de totalt åtta äldreboend­ena inom kommunens gränser har haft fall. På Eklanda äldreboend­e har en person varit sjuk under en längre tid, men verkar inte ha fört smittan vidare till någon av de andra boende.

Även på privata Berzelius äldreboend­e har det funnits fall tidigare. De har nu tillfriskn­at, men en person har isolerats på boendet efter att ha konstatera­ts smittad på sjukhus, enligt Karin Blomqvist.

– Vi får acceptera och förstå att smittan finns i samhället, då är det inte konstigt att det dyker upp här och där. Men vi är glada att det är i så pass små mängder åt gången.

 ?? Bilder: Anders Ylander och Privat ?? T v: Sedan flera fall konstatera­des på Fässbergsh­emmet i Mölndal i mars har det nu lugnat sig. I stället har de gamla börjat insjukna på ett annat boende i kommunen. Överst till höger: På Kullegårde­ns äldreboend­e, Partille, finns sju konstatera­de fall. Nederst till höger: På Berzelius äldreboend­e har det funnits fall tidigare. De har nu tillfriskn­at, men en person har isolerats på boendet efter att ha konstatera­ts smittad på sjukhus.
Bilder: Anders Ylander och Privat T v: Sedan flera fall konstatera­des på Fässbergsh­emmet i Mölndal i mars har det nu lugnat sig. I stället har de gamla börjat insjukna på ett annat boende i kommunen. Överst till höger: På Kullegårde­ns äldreboend­e, Partille, finns sju konstatera­de fall. Nederst till höger: På Berzelius äldreboend­e har det funnits fall tidigare. De har nu tillfriskn­at, men en person har isolerats på boendet efter att ha konstatera­ts smittad på sjukhus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden