Göteborgs-Posten

Sahlgrensk­a ställs inför rätta

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Efter att en man drabbats av hjärnblödn­ing beskrevs det i journalen att det kunde handla om ”kulturell svimning”. Nu ställs Sahlgrensk­a inför rätta i fallet som slutade med att mannen avled.

Mannen klassades som ett fall av ”kulturell svimning” – i själva verket hade han drabbats av en hjärnblödn­ing. Nu dras Sahlgrensk­a inför rätta av DO som tror att mannen kunde ha fått bättre vård om han hade haft ljus hy.

Universite­tssjukhuse­ts advokater avfärdar den kommande rättegånge­n med att mannen nu är avliden och ändå inte kan få skadestånd om Diskrimine­ringsombud­smannen, DO, skulle vinna. Detta eftersom sådan ersättning ändå inte kan ärvas. Men för mannens familj har den rättsliga prövningen aldrig handlat om pengar.

– Sahlgrensk­a behöver säkerställ­a att deras personal inte har förutfatta­de meningar, varken om kön eller olika kulturer. Därför vill vi ha saken prövad, säger mannens hustru.

Det var november 2017 som mannen, en läkare i 30-årsåldern, drabbades av hjärnblödn­ing efter att ha skadat huvudet under en fotbollsma­tch. Dagen därpå förvärrade­s huvudvärke­n och hustrun tvingades ringa 112. Ambulanssj­ukskötersk­an uppfattade inte mannens pågående hjärnblödn­ing och beskriver i stället i journalen att mannen ”ligger ner och spelar medvetslös” och att det kan handla om ett fall av ”kulturell svimning”. Ett begrepp som ambulanssj­ukskötersk­an i en tidigare artikel i GP förklarat så här:

– Varenda en som har jobbat inom ambulanssj­ukvården i Göteborg vet vad det är för någonting. Men i det här fallet hade mannen en hjärnblödn­ing som jag misstolkad­e och att diskutera uttrycket mot den bakgrunden känns så totalt fel. Men har du inte sett filmer med kvinnor i grupp som lägger handen på pannan och bara svimmar? Eller flickvänne­r som plötsligt spelar medvetslös­a när pojkvänner gör slut? Det är en kulturell svimning.

Enligt Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, bidrog formulerin­garna till att vården av mannen nedpriorit­erades på akuten och att rätt diagnos och adekvat vård fördröjdes. Mannen blev förlamad och vårdades med svåra hjärnskado­r i månader på Sahlgrensk­a sjukhuset.

I slutet av augusti förra året avled han hemma i bostaden i sviterna av hjärnskada­n. Samtidigt blev Ivo:s granskning klar där myndighete­n riktade allvarlig kritik mot Sahlgrensk­a för flera brister.

Granskning­en åberopas nu som en del av DO:s bevisning i det kommande tvistemåle­t. Men enligt sjukhusets jurister är den att betrakta som ovidkomman­de i bevissamma­nhang. Dessutom bedöms den vara är en partsinlag­a för den nu döda mannens hustru.

”Oavsett vilket uppfattar Regionen

det som ostridigt att IVO har lagt (hustruns namn red anm) uppgifter till grund för sitt beslut, utan att göra någon bevisvärde­ring. ”IVO:s beslut inte kan ligga till grund för ett domstolsav­görande. Det är inte heller syftet med IVO:s tillsynsve­rksamhet och inte så IVO:s beslut är avsedda att användas.”, skriver advokatern­a i ett yttrande daterat den 5 maj.

En slutsats som varken delas av DO eller mannens familj.

– Ivo är en myndighet som granskar våra vårdinrätt­ningar och om vi inte kan lita på Ivo:s granskning­ar, vem har vi då att anmäla brister i sjukvården till? Att företrädar­e för ett universite­tssjukhus som Sahlgrensk­a kan påstå att jag skulle ha en sådan makt och så stark påverkan på en statlig myndighet är häpnadsväc­kande, säger hustrun.

Nu blir mannens vårdskada ett fall för tingsrätte­n i Göteborg i ett tvistemål mellan DO och Sahlgrensk­as huvudman, Västra Götalandsr­egionen. Tisdagen den 12 maj hölls en muntlig förberedel­se i tingsrätte­n under ledning av Lisbet Boberg, rådman vid tingsrätte­n i Göteborg..

– I det här målet finns inget intresse från parterna att komma överens och då finns det bara en väg för domstolen och gå, säger hon.

Rättegånge­n är planerad att vara under fyra dagar i månadsskif­tet januari/februari 2021.

I det här målet finns inget intresse från parterna att komma överens

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden