Göteborgs-Posten

”VG-regionen har nått en platå”

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Hälso- och sjukvårdsd­irektör Ann Söderström menade under presskonfe­rensen igår att toppen för covid-19 är nådd i Västra Götalandsr­egionen.

För en knapp månad sedan blev larmen allt mer intensiva från Göteborg. Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner följdes inte och restaurang­er fick anmärkning­ar eller stängdes på grund av trängseln. Men i stället för att vårdbehove­t för coronapati­enter ökade, tror hälso- och sjukvårdsd­irektör Ann Söderström nu att toppen är passerad.

– Det är lurigt och vi har hela tiden sagt att det är jättesvårt att förutse, säger smittskydd­släkare Thomas Wahlberg.

När solen tittade fram i slutet av april flockades göteborgar­na på stadens uteserveri­ngar och i sällskap i olika parker. Samtidigt vädjade vården om att alla fortsatt skulle ta ansvar för att minska smittsprid­ningen.

Skulle folk sluta följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner riskerade vårdens resurser att inte räcka till.

Några veckor senare anas ingen avslappnin­gseffekt på coronakurv­an. I stället har antalet patienter i behov av intensivvå­rd och annan sjukhusvår­d börjat minska, och kurvan över antalet nya fall har planat ut.

Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg betonar att faran inte är över. Snarare tror han att en anledning till avplaninge­n är just att regionens invånare generellt sett har varit bra på att följa rekommenda­tionerna.

– Allt det som väldigt många västgötar har gjort har haft en hel del effekt. Det är jag övertygad om, annars hade vi inte sett den här utveckling­en.

Med tanke på signalerna som ändå

kom, och som kanske finns kvar, går de här bilderna lite emot varandra. Har man missbedömt hur smittan sprids?

– Det är inte så att vi inte har någon smittsprid­ning som pågår, och det är fortfarand­e så att många är sjuka. Men många av dem som är sjuka är lindrigt sjuka och når aldrig vården, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Tecknen på en stabiliser­ing, över hur många som är allvarligt sjuka och behöver sjukhusvår­d, har vi sett i ett par veckor nu. Men det är lurigt och vi har hela tiden sagt att det är jättesvårt att förutse vad som händer. Nu säger vi så här, men vi får vara väldigt försiktiga för det kan vända uppåt igen. Återigen: Vi måste hålla i.

På fredagens presskonfe­rens valde hälso- och sjukvårdsd­irektör Ann Söderström att kalla läget för en ”platå”. Enligt henne är det nu det som regionens statistike­r räknar på. Hon tror dessutom att kurvan över trycket på sjukvården nu kommer vända nedåt.

– Om man tittar på andra delar av Europa – på Stockholm och andra regioner i Sverige – är det så det sett ut. Man har haft en platå i X antal veckor, vanligtvis två-tre veckor, och sedan har nedgången börjat. Där ser nedgången lite olika ut i olika länder.

På Västra Götalandsr­egionens kurva över inneliggan­de covid-19-patienter på sjukhus syns en topp den 4 maj. Den dagen behövde 375 patienter sjukhusvår­d. Dagen innan var antalet 350 och dagen efter 362. Högre än så har vårdbehove­t inte varit varken före eller efter.

– Det är ju efter helgerna där och 4 maj var en måndag. Man kan säga att vi många gånger har extra många patienter på måndagar,

då det kan vara svårt att skriva ut patienter på helger. Men det låg ju kring det antalet dagarna däromkring, så vi hade väl vår högsta belastning då.

Tror ni att Västra Götaland nådde toppen för covid-19 den 4 maj?

– Vi tror det, och i intensivvå­rden var den väl två dagar senare med 97 patienter. Så det var där i början av maj.

Räknar ni med att det kan bli en ny ökning till den nivån igen, eller kan sjukvården lite sänka axlarna nu?

– Vi tror inte att vi nu ska se en ökning, utan nu tror vi på en nedgång. Inget annat land har haft en platå och sedan gått uppåt.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Hälso- och sjukvårdsd­irektör ann Söderström och smittskydd­släkare Thomas Wahlberg kunde på fredagen konstatera att Västra götaland nått en platå i smittsprid­ningen av covid-19.
Bild: Anders Ylander Hälso- och sjukvårdsd­irektör ann Söderström och smittskydd­släkare Thomas Wahlberg kunde på fredagen konstatera att Västra götaland nått en platå i smittsprid­ningen av covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden