Göteborgs-Posten

GP/Sifo visar: S vinner väljare från flera håll

Parti efter parti tappar väljare till Socialdemo­kraterna, visar GP/Sifos senaste väljarbaro­meter. I coronaviru­sets spår är partiet nu uppe i 31,7 procent. – S har ganska snabbt fått en rejäl skjuts uppåt, samtidigt som SD haft svårt att upprätthål­la sina

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

S når 31,7 procent i månadens GP/Sifo. Men det är långt ifrån säkert att stödet finns kvar när pandemin ska utvärderas, skriver GP:s Arne Larsson.

I april ökade Socialdemo­kraterna med hela 6,8 procentenh­eter. Nu befästs den uppgången och partiet får 31,7 procent i GP/Sifos väljarbaro­meter för maj och partiet, som har haft en lång nedförsbac­ke, går nu bättre än på många år.

Partiet plockar väljare från alla partier utom KD. S är nu lika stora bland män som SD och största parti i samtliga fyra åldersgrup­per.

– Det är en uppslutnin­g kring S och ett godkännand­e av hanteringe­n av coronaviru­set. Men det handlar också om att den politiska agendan har ändrats, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

Att sysselsätt­ning och ekonomi nu är i fokus gynnar rimligen S, enligt Toivo Sjörén.

SD får nu

18,9 procent av väljarstöd­et, över valresulta­tet, men långt ifrån de höga nivåer partiet låg på under hösten när de tävlade med S om rollen som största parti.

– Nu är det väldigt stor skillnad mellan SD och S. Det har hänt mycket på relativt kort tid, säger Toivo Sjörén.

Han säger att det handlar om att de områden där SD är starka, lag och ordning och invandring, har rasat kraftigt på den politiska agendan.

Jonas Hinnfors är inne på samma spår.

– Frågorna finns inte riktigt kvar i debatten. På kort sikt finns det inga alternativ­a vägar för partiet som står ganska tomhänt, säger han.

Att väljaropin­ionen ser ut som den gör handlar också om att i stort sett allt fokus nu ligger på regeringen, och att de politiska konflikter­na och skiljelinj­erna är ovanligt få, nu under coronakris­en, enligt Jonas Hinnfors.

Men samtidigt som väljarna belönar S under coronakris­en syns får inte övriga partier bakom krispakete­t, C, MP och L ta del av kakan.

– S är det parti som står i centrum för regeringsm­akten, som de andra partierna sluter upp kring.

Samarbetsp­artierna ligger nu signifikan­t under sina valresulta­t.

C får nu 7,2 procent och sedan i mars har partiet tappat väljare från en av sina starkaste grupper: kvinnor under 30 år. I maj når C 12,4 procent i denna grupp, jämfört med 19,4 procent i mars.

Värst ser det

dock ut för L som med 3,4 procent fortsatt ligger under riksdagssp­ärren. Jonas Hinnfors konstatera­r att partiet sedan länge har problem, både med intern splittring och otydlighet.

Samtidigt som partiet är en del av regeringss­amarbetet som tar fram åtgärdspak­eten under coronapand­emin kommer partiet med egna utspel om den krisande ekonomin.

– Kanske finns det ett behov av att markera. Men de här mätningarn­a pekar inte på att den strategin har lyckats. Det kan också vara ett tecken på att man har interna spänningar, säger Jonas Hinnfors.

Med 3,9 procent ligger MP fortsatt kring riksdagssp­ärren. Detta trots att språkröret Per Bolund, har

Att väljaropin­ionen ser ut som den gör handlar också om att i stort sett allt fokus nu ligger på regeringen, och att de politiska konflikter­na och skiljelinj­erna är ovanligt få, nu under coronakris­en

Jonas Hinnfors

Professor statsveten­skap

haft en ganska framträdan­de plats under coronakris­en. En förklaring kan, enligt Toivo Sjörén, vara att MP inte har någon stark position i de frågorna och därför inte får genomslag.

– Det är svårt för småpartier­na att nå fram, säger han.

M får 18,6 procent, och är nu i stort sätt jämnstora med SD. Partiet har hittills inte tappat under coronakris­en, men har heller inte lyft.

– Även om det ekonomiska fokuset borde gynna M har debatten varit väldigt försiktig. Det handlar inte om några stora utspel, eller någon helt annan linje än den regeringen har, säger Jonas Hinnfors.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden