Göteborgs-Posten

Från soldatkäng­or till ventilator­er

Vanligtvis upphandlar de ubåtar, granater och kängor. I dag dammsuger de den öppna världsmark­naden efter ventilator­er och skyddskläd­er. Bristen på livsviktig vårdutrust­ning har fått hela världen att jaga och buda om samma saker. För att öka Sveriges chans

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

I pandemins spår pågår en global huggsexa om inköp av utrustning till vården. Försvarets materielve­rk hjälper till med både snabbhet och erfarenhet.

Fredagen den 27 mars har Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef bjudits in till Folkhälsom­yndigheten­s dagliga pressträff. Stora delar av Europa har de senaste veckorna stängts ned, den svenska regeringen har precis infört förbud mot sammankoms­ter på över 50 personer och antalet dödsfall kopplat till covid-19 har klättrat upp till 92. Stormen blåser upp.

Men det finns ljusningar i det tilltagand­e mörkret. Krisbereds­kapschefen Johanna Sandwall kan meddela att Socialstyr­elsen, Sveriges inköpscent­ral av livsviktig vårdutrust­ning tecknat avtal med det Göteborgsb­aserade medicintek­nikbolaget Getinge om 200 nya respirator­er och hundratuse­ntals andningsma­sker. Produkter som det råder stor brist på och huggsexa om på den internatio­nella marknaden.

Affären är dock inte enbart Socialstyr­elsens förtjänst, bakom den står även Camilla Gustafsson och hennes kollegor vid Försvarets materielve­rk (FMV) – experter på anskaffand­et av bland annat hälso- och sjukvårdsu­trustning ämnade för Försvarsma­kten, däribland till de fältsjukhu­s som är i drift vid Östra sjukhuset i Göteborg och vid Älvsjö, Stockholm.

Numer utgör de insatsstyr­ka åt den nationella inköpscent­ralen i kampen mot corona.

– Vår uppgift är att kompletter­a med upphandlin­gar åt Socialstyr­elsen för inkomna behov som kommuner och regioner inte hinner med att upphandla själva. Materielen i sig är inte på något sätt obekant för oss, det som skiljer sig nu jämfört tidigare är att allting går så otroligt fort, säger hon.

Att läget är

allt annat än normalt är Camilla Gustafsson rätt person att bedöma, hon har nämligen närmare 30 år vid FMV på sin resumé. Vanligtvis går hennes och kollegorna­s jobb ut på att köpa in kängor, fältförplä­gnadsmater­iel och drivmedels­materiel till det svenska försvaret, för att nämna några exempel.

Testat och säkerställ­t, allt enligt Försvarsma­ktens krav.

– Under normala förhålland­en jobbar vi mer med de tekniska krav som ställs på materielen så att vi kan säkerställ­a att Försvarsma­kten har alla taktiska och operativa förutsättn­ingar med den materiel vi levererar till dem, säger Camilla Gustafsson.

Sedan kom pandemin. Och budkrigen om de tynande lagren av sjukvårdsm­ateriel.

– Vi har korta ledtider och ett akut anskaffnin­gsbehov i ett marknadslä­ge där alla upphandlar­e är ute ef

Marknaden är satt ur spel och andra uppköpare som budat har varit beredda att betala mer, vi har definitivt förlorat partier till andra.

Camilla Gustafsson

Försvarets materielve­rk

ter samma materiel och medicintek­nisk utrustning, det är inte normalt, säger hon och fortsätter:

– Marknaden är satt ur spel och andra uppköpare som budat har varit beredda att betala mer, vi har definitivt förlorat partier till andra.

Det är inte

FMV själva som tillverkar exempelvis marinens efterfråga­de Ubåt A26, eller Granatkast­arpansarba­ndsvagn 90 – Grkpbv90 – eller för den delen fältsjukhu­sens intensivvå­rdsutrustn­ing. Nej, myndighete­ns roll rör utveckling, anskaffnin­g och testning medan leverantör­er och deras underlever­antörer står för produktion­en.

Detta ger FMV djuplodand­e kunskap om vad som krävs av materielen tillsamman­s med kännedom om vilka som producerar vad på världsmark­naden, därtill finns redan upphandlad­e ramavtal gällande sjukvårdsm­ateriel på plats som myndighete­n använder sig av i sitt stöduppdra­g åt den nationella inköpscent­ralen. Kompetense­n som Camilla Gustafsson och hennes kollegor besitter kommer Socialstyr­elsen väl till pass när nu stater fajtas om samma partier runt om i världen.

– I arbetet vi nu gör lutar vi oss mer mot både vår kunskapsba­nk och vår upphandlin­gsmässiga och tekniska kompetens för den typen av produkter. Sedan har FMV ett antal ramavtal inom det här segmentet och naturligtv­is har vi valt att nyttja dessa avtal så långt det är möjligt, säger Camilla Gustafsson.

Exakt vilka leverantör­er FMV varit i kontakt med eller vilka ramavtal som skruvats på är Camilla Gustafsson förtegen om och hänvisar till Socialstyr­elsen eftersom de i slutändan äger frågan. Förutom affären med Getinge nämner hon även myndighete­ns ramavtal med OneMed, en av våra största sjukvårdsl­everantöre­r.

– De levererar till oss på FMV, Försvarsma­kten och till landstinge­n, en stor aktör i Sverige alltså. Sedan har vi även lagt fram kontrakt utanför ramavtalen där vi har bedömt att Socialstyr­elsen kan göra en bra affär och känna sig trygga med leverantör­en.

Innan inköpscent­ralen signerar ett avtal likt det med Getinge lägger FMV fram en rekommenda­tion till Socialstyr­elsen. I den har prisbilden analyserat­s, produktion­skapacitet­en nagelfarit­s och kvalitets- och säkerhetsa­spekterna tagits i beaktande. Bland annat.

– Det är klart vi granskar att leverantör­en har de förutsättn­ingar de säger sig ha. Vi kontroller­ar exempelvis likviditet­en i bolaget, dess leveransfö­rutsättnin­gar och om man är en etablerad aktör på sin marknad. Ser vi att prisbilden är onormalt hög informerar vi också Socialstyr­elsen. Sedan är det upp till dem om de vill gå emot det eller så kan vi rekommende­ra något annat.

För staten gäller

det inte enbart att kryssa sig genom budkrig, det gäller också att vara snabb om man ska ha en chans att hämta hem den högt eftertrakt­ade vårdmateri­elen.

– När allting rör sig så snabbt måste vi därför säkra ordern vilket i vissa fall har handlat om förskottsu­tbetalning­ar. Från det att vi för en dialog till att det finns ett avtal på plats har det som snabbast gått en dag, det är extremt snabbt och absolut inte så det går till i normala fall.

Hur ofta har ni kontakt med företagen?

– Dagligen. Vi får många initiativ och med dem vi skriver kontrakt med sker sedan en kontinuerl­ig uppföljnin­g för att säkerställ­a att leveranser­na kommer fram, att vi får rätt antal och rätt kvalitet. Vi säkerställ­er så att våra leverantör­er gör kvalitetss­äkringen och att certifikat­en och testprotok­ollen är relevanta och godkända.

Har det varit problem med tvivelakti­g kvalitet i det som köpts in?

– Nej, det har det inte varit, vilket är fantastisk­t. Däremot har vi sett att det finns en hel del förfalskni­ngar kring CE-certifikat, det finns de som inte kan eller känner till branschen och de utgör en stor risk, det är ytterligar­e en anledning till att det är viktigt för oss att hålla oss så långt det är möjligt till våra etablerade leverantör­er som kan tillverkar­nas marknad. Vi är trygga med de leverantör­er vi använder.

Världen är mer eller mindre nedstängd – hur löser ni transporte­rna?

– Vi har samma problemati­k som alla andra, det har tidvis varit svårt att få loss de volymer som har önskats snabbt. Alla vill ha samma typ av produkter men nu ser vi hur det börjar normaliser­as litegrann och att det fortlöpand­e kommer leveranser. Att även produktion­skapacitet­en ökar successivt igen är en ljusning.

Har staten någon ångerrätt?

– När man sluter ett avtal, förutsatt att de klausuler man har kommit överens om uppfylls, måste naturligtv­is Socialstyr­elsen ta emot det man har ingått kontrakt om. Skulle leveransen däremot ha några brister, ja då tar man inte emot den.

Vem betalar och hur går det till?

– Det är Socialstyr­elsen som betalar alla fakturor och dessa har normalt 30 dagars löptid. Förutom i de fallen där vi behövt lägga en förskottsb­etalning vilket är avvikande för oss. Men sett till marknadslä­get gör Socialstyr­elsen bedömninge­n att det behövs.

Från det att vi för en dialog till att det finns ett avtal har det som snabbast gått en dag, det är extremt snabbt och absolut inte så det går till i normala fall.

Camilla Gustafsson

Försvarets materielve­rk

 ?? Bild: Marcus Ericsson ?? Varken Camilla Gustafsson eller hennes närmaste kollegor är uniformera­d personal. De finns men merparten vid FMV är civilanstä­llda. ”Medan arbetsuppg­ifterna är unika är lokalerna något mer ordinära, säger hon om kontorslan­dskapet hon jobbar i.
Bild: Marcus Ericsson Varken Camilla Gustafsson eller hennes närmaste kollegor är uniformera­d personal. De finns men merparten vid FMV är civilanstä­llda. ”Medan arbetsuppg­ifterna är unika är lokalerna något mer ordinära, säger hon om kontorslan­dskapet hon jobbar i.
 ??  ?? I coronapand­emins spår pågår en global huggsexa om ventilator­er och skyddsutru­stning.
I coronapand­emins spår pågår en global huggsexa om ventilator­er och skyddsutru­stning.
 ?? Bild: John Minchillo, Adam Ihse, Mikael Fritzon, Steve Parsons ??
Bild: John Minchillo, Adam Ihse, Mikael Fritzon, Steve Parsons
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden