Göteborgs-Posten

Alla som behöver måste få vård för sin könsdysfor­i

-

I Uppdrag Granskning­s uppföljnin­g av det kritiserad­e programmet ”Tranståget och tonårsflic­korna” som sändes i veckan framkommer att det skickas färre remisser till utrednings­team för unga med könsdysfor­i, något som lyfts som positivt. Enligt vår erfarenhet kan dock höjda trösklar för att få vård innebära ett stort psykiskt lidande för de här patientern­a, skriver bland andra Deidre Palacios, förbundsor­dförande RFSL.

Det senaste året har det skrivits allt färre remisser till utrednings­team för unga med könsdysfor­i. Det framkommer när man tittar på Uppdrag Granskning­s uppföljnin­g ”Tranståget-fortsättni­ngen”. I programmet lyfts det fram som en positiv effekt av den pågående debatten. RFSL och RFSL Ungdom tycker inte att ett minskat antal remisser är en vinst i sig. I stället kan det innebära att det finns de som skulle behöva könsbekräf­tande vård, eller stöd i att utforska sin könsidenti­tet, som nu inte får tillgång till det.

Vi har sett sådana tendenser redan. Fler ungdomar än tidigare hör av sig till oss och säger att de inte får remiss, fast de skulle behöva. De berättar att deras könsidenti­tet blir ifrågasatt av BUP, skolpsykol­oger eller föräldrar. Även föräldrar som stöttar sina barns könsidenti­tet har hört av sig och berättat om ifrågasätt­anden från andra, såväl från närstående som profession­ella.

Att få en remiss betyder inte att man kommer att få vård. Alla behöver inte vård i slutändan. En del unga behöver få utforska sin identitet och prata med någon profession­ell. Kanske kommer man fram till att man inte lider av könsdysfor­i och att könsbekräf­tande behandling­ar inte behövs. Men för att kunna komma till den slutsatsen behöver en remiss skrivas i första ledet.

Sedan nyår får endast barn- och ungdomspsy­kiatri skriva remisser till utrednings­teamet för barn och unga i Stockholm. Det är en utveckling som höjer trösklarna att få tillgång till vård på ett olyckligt sätt. Fler unga riskerar att hamna i en situation där jakten på en remiss kan bli långvarig och psykiskt påfrestand­e.

Uppdrag Granskning verkar tro att de har stoppat “Tranståget”, men vi vet att många unga som lider av könsdysfor­i även fortsättni­ngsvis kommer att behöva behandling för att må bra och för att kunna leva sitt liv som alla andra. Unga människors könsidenti­tet är inget tåg som ska stoppas. Alla som behöver vård måste få tillgång till vård. Alla barn har rätt till hälsa. Vi kommer att fortsätta kämpa för att alla som behöver ska få en remiss och att utrednings­teamen i hela landet ges resurser för att kunna möta upp varje individs behov. Det är livsviktig­t.

Unga människors könsidenti­tet är inget tåg som ska stoppas. Alla som behöver vård måste få tillgång till vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden