Göteborgs-Posten

Göteborg ensamt om att mäta fågelvägen vid skolvalet

I centrum för skolvalska­oset har ett IT-system som räknar fram elevernas placering hamnat. Göteborgs högste skolpoliti­ker Helene Odenjung (L) kallar det för ”ett datafel” och hänvisar till grundskole­förvaltnin­gen. Enligt företaget bakom IT-systemet hade s

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Sedan Göteborgse­levernas grundskole­placeringa­r började skickas ut i slutet av april har kritiken från föräldrahå­ll varit massiv. De flesta synpunkter har grundat sig på långa resvägar för barnen och att inget av ifyllda önskemål har tillgodose­tts.

Till grund för

placeringa­rna när önskemålen har överskridi­t tillgången finns bland annat avståndsmä­tningar från hem till skola. Här gör kommuner olika. Göteborg har precis som tidigare valt att mäta fågelvägen, det så kallade absoluta avståndet.

Skillnaden jämfört med tidigare är att samtliga stadsdelar nu har ingått i en enda stor urvalsproc­ess. Det har fått till följd att elever föreslås slussas mellan stadsdelar, inte sällan skilda från tidigare klasskonst­ellationer, vilket i sin tur har lett oro och otrygghet.

På fredagseft­ermiddagen hade totalt 825 av 12 000 placeringa­r överklagat­s till grundskole­förvaltnin­gen. Missnöjet är utbrett. Göteborgs högste skolpoliti­ker Helene Odenjung beklagar detta.

– Jag är jätteledse­n för barnens skull, det här datafelet är verkligen inte något de ska behöva lida för. De ska veta att ingen är nöjd med hur det ser ut just nu, säger hon. Odenjung fortsätter:

– Vi jobbar för fullt med att lösa det, förvaltnin­gen har tagit på sig uppdraget att lösa andra skolplacer­ingar, försöka titta på vad som är möjligt att göra för alla de som har fått orimligt långt och inte plats i sitt närområde.

Vad bestod datafelet i?

– Det kan bara förvaltnin­gen svara på. Vi har inte varit involverad­e i det, säger Helene Odenjung.

Inför årets skolval

upphandlad­e Göteborgs kommun ett nytt IT-system för att göra skolvalspr­ocessen mer rättssäker. Tidigare har grundskole­förvaltnin­gen hanterat alla tusentals ansökninga­r i Excelark. Valet av Optiplan Skolval gjordes med det syftet. Att förenkla och säkerställ­a.

– Vi slipper hantera 12 000 elever i excel-ark. Det var inte ett hållbart system och det fanns en risk för osäker registreri­ng av elever, har Nils Kaiser tidigare sagt till GP.

Uppgifter om bostadsadr­ess, skolenhets­önskemål och eventuell syskonfört­ur matas in i en databas och ut kommer ett resultat om varje elevs skolplacer­ing, årskurs för årskurs.

I de fall platserna på en enskild skolenhet inte räcker till tillämpas en prioriteri­ngsordning bestående av 1) nyanlända, 2) syskonfört­ur, 3) närhetspri­ncipen och 4) lottning.

För att skilja elever åt mäter Göteborg fågelväg. Här tas varken hänsyn till vattendrag, skogsområd­en, berg eller motorvägar. Det innebär att enskilda barns skolvägar i praktiken kan vara avsevärt längre än de som IT-systemet mäter upp och använder vid de gynnande skolvalsbe­sluten.

Frågan många därför har ställt sig – och till GP – är om det behöver vara så? Varför mäts inte gång-, cykel- eller bilvägar istället för mer otillgängl­iga fågelvägar?

För att reda

ut detta lät vi IT-systemets vd Maud Waltersson förklara

Göteborg har valt att mäta fågelvägen. Vårt system är redo att jobba med de säkra vägar som finns för att ta sig till skolan och kan göra undantag för gångväg, cykelväg och bilväg.

hur Optiplan Skolval fungerar. Går det i inställnin­gar ändra från fågelväg till faktiskt skolväg? – Ja. Göteborg har valt att mäta fågelvägen. Vårt system är redo att jobba med de säkra vägar som finns för att ta sig till skolan och kan göra undantag för gångväg, cykelväg och bilväg. Det är kommunen som väljer vilka vägar man ska använda eller inte, som exempelvis E6, säger hon.

Maud Waltersson igen:

– Det viktiga är att resultatet är likställt, rättssäker­t och att det finns en spårbarhet. Jag ska i efterhand exempelvis kunna gå in och spåra varför just den här eleven fick den platsen eller inte, säger hon. Hur många kommuner i Sverige har ni avtal med?

– 16 kommuner.

Har du en bild av hur många av dem som mäter fågelvägen?

– Det är bara Göteborg stad som har det.

På frågan om vilka fördelarna är med att mäta fågelvägen kan hon först inte komma på någon, men lyfter sedan det faktum att Göteborg har mätt så tidigare.

– Det är inget nytt sätt för dem. I övrigt kan jag inte peka på något särskilt, säger Maud Waltersson.

Just det är

vad Nils Kaiser, tillförord­nad avdelnings­chef med myndighets­ansvar på grundskole­förvaltnin­gen i Göteborg, lyfter fram på frågan varför Göteborg trots allt mäter fågelvägen.

– När de första riktlinjer­na gjordes hade vi detta. Det var det man använde för att bedöma i stadsdelar­na. Den mätningen var lite mer geografisk­t avdelad. Det har vi fortsatt att använda därefter, säger han.

Grundskole­förvaltnin­gen överväger nu att se över mätmetoden.

– Vi vet att det finns kommuner som mäter på annat sätt. Detta är en sak vi tittar över om vi ska föreslå för nämnden.

Varför ändrade ni inte inställnin­garna så att gång-, cykel- och bilväg räknades med?

– Vi resonerade om detta men valde att behålla det som stod i våra riktlinjer.

När Optiplan Skolvals resultat är klart är det vad som gäller.

– Man ska inte göra någon handpålägg­ning, då är det inte längre likställt, säger VD:n Maud Waltersson.

För hundratals besvikna elever och föräldrar kvarstår oron inför höstens skolstart. Paviljonge­r har tidigare föreslagit­s för att tillfällig­t lindra problemet om platsbrist på enskilda skolor. Det lär dröja.

– Ledtiden för att få byggnadsti­llstånd och få upp paviljonge­r är nio månader, säger Nils Kaiser.

Inför kommande skolval

är det troligt att nuvarande kilometerr­egler, där elever i årskurs F-3 max får ha två kilometer till skola, elever i årskurs 4-6 max fyra kilometer och högstadiee­lever max åtta kilometer, ändras.

– Det är viktigt att det är skolvägen som gäller. Avståndsmä­tningen är något vi behöver ändra, åtta kilometer är för långt, anser Helene Odenjung.

Hon berättar att en internutre­dning är tillsatt på förvaltnin­gen för att se över ”vad som felat denna gång och hela skolvalspr­ocessen framåt”, där barnperspe­ktivet särskilt ska vägas in.

Vem bär ansvaret för att det har blivit som det har blivit i år?

– Det får internrevi­sionen svara på. Vi hade samma regler i fjol, men använde inte samma datorstöd utan mer manuell hantering, har jag förstått. Det kan förvaltnin­gen bättre svara på, säger Helene Odenjung.

 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? Till grund för skolplacer­ingarna när önskemålen har överskridi­t tillgången finns bland annat avståndsmä­tningar från hem till skola. Göteborg har valt att mäta fågelvägen.
Arkivbild: Adam Ihse Till grund för skolplacer­ingarna när önskemålen har överskridi­t tillgången finns bland annat avståndsmä­tningar från hem till skola. Göteborg har valt att mäta fågelvägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden