Göteborgs-Posten

Det avgör om skolvalsbe­slutet ska rivas upp

Efter den kaotiska situatione­n kring skolvalet strömmar överklagan­den in. Men även i de fall där förvaltnin­gen gjort fel är det inte säkert att beslutet rivs upp. – Nej. Då kan det tyvärr bli så att man kvarstår på den placeringe­n man inte är nöjd med, sä

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

I höst tar mer än 6 000 barn i Göteborg sina första kliv ut i skolvärlde­n. Tusentals andra elever har fått söka in till årskurs fyra eller till högstadiet, eftersom staden praktisera­r aktivt skolval.

Men runt 1500 barn har inte fått något av sina fem önskemål om skola, och kritiken mot att barn rycks upp från sina förskole- eller klasskompi­sar eller hamnar på skolor i andra stadsdelar, trots att det finns en skola runt knuten, har varit massiv.

– Vi uppmanar den som inte är nöjd med beslutet att överklaga, säger Nils Kaiser.

Det ska göras inom tre veckor från att beskedet kom, senast på söndag för en del elever.

– Det är alltid bra att få med ”skäl” i överklagan. Är det lång resväg, eller har man syskon på skolenhete­n? Då blir det lättare att tolka varför man överklagat.

Sedan ser grundskole­förvaltnin­gen över om beslutet kan ändras. Det arbetet är igång och förhoppnin­gen är att kunna lämna besked innan barnen går på sommarlov.

Vad är det som avgör om överklagan går igenom?

– Helt enkelt om det finns platser på de skolor de har önskat. En del elever har fått beslut från både fristående skola och kommunal, och om de tackar nej till den kommunala skolan frigörs en plats. Då kan det bli en möjlighet för dem, säger Nils Kaiser.

Det hänger alltså mycket på antalet lediga platser, därför kan det gå att få igenom överklagan även om orsaken kort och gott är att eleven inte har fått sitt förstahand­sval.

Hur stor chans är det att få igenom överklagan i de fall där elever får lång restid, trots att det finns en skola i närheten som de har valt?

– Jag kan inte svara på hur stor chans det är, men vår grund är att man ska få skola där man önskar, det står det i Skollagen också. Sedan bör man få en skola i närheten där man bor, det är det vi försöker titta på först. Men när det sedan är ont om platser har grundskole­nämnden fattat beslut om riktlinjer, som syskonfört­ur.

– I slutändan kan det handla om att mäta, och ibland skiljer det 30 meter mellan en elev som får plats på en skola och en som inte får.

Nils Kaiser säger att de kommer att ta hänsyn till hur lång tid det tar att cykla eller gå till skolan, och inte bara till fågelvägen, när de går igenom överklagan­dena.

Flera fall vi fått till oss rör elever som inte fick placering på skolan i närområdet eftersom förvaltnin­gen mätt avståndet fel. Går överklagan automatisk­t igenom då?

– Man kan aldrig säga att ett överklagan­de går rakt igenom. Vi kan aldrig återta ett gynnande beslut, har en elev fått beslut om att börja på en skola och den är full, om det inte får vara fler elever i klassrumme­t, kan vi inte sätta in ytterligar­e en elev.

Även om det är ni som har gjort fel?

– Nej. Då kan det tyvärr bli så att man kvarstår på den placeringe­n man inte är nöjd med.

Men pratar ni med föräldrarn­a om andra alternativ som åtminstone kan bli lite bättre än nuvarande placering? Eller får de bara besked om att överklagan­det inte går igenom?

– Det vågar jag inte svara på. Vi har fått in ungefär 825 överklagan­den, vi hinner inte diskutera för varje överklagan­de, utan vi måste hantera de överklagan­den vi får in.

Om överklagan inte går igenom skickas den vidare till Skolväsend­ets överklagan­denämnd (ÖKN), en oberoende domstolsli­knande myndighet som bevakar barnens rätt i skolan. Fall kan också lyftas förvaltnin­gsrätten.

Samtidigt fortsätter förvaltnin­gen att söka en möjlig lösning.

Sedan blir det till att vänta. För även om grundskole­förvaltnin­gen betar av överklagan­dena innan sommarlove­t tar det normalt tre månader från att överklagan kommit in till ÖKN till att ärendet är avgjort. Det beslutet kan alltså komma först efter att hösttermin­en redan dragit igång.

Ibland skiljer det 30 meter mellan en elev som får plats på en skola och en som inte får.

Nils Kaiser tillförord­nad avdelnings­chef på grundskole­förvaltnin­gen

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Nils Kaiser är tillförord­nad avdelnings­chef myndighet på grundskole­förvaltnin­gen.
Bild: Anders Ylander Nils Kaiser är tillförord­nad avdelnings­chef myndighet på grundskole­förvaltnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden