Göteborgs-Posten

Sårbar matförsörj­ning beroende av migranter

Världen över har pandemin illustrera­t migrantarb­etarnas avgörande betydelse för matförsörj­ningen. Jakten på billig mat har skapat ett sårbart system, menar experten Johanna Alkan Olsson. – Vi har inte behövt bry oss om hur de bor och lever, men nu ställs

- Ivar Andersen TT

Jordbruk följer årstiderna, och säsongsarb­ete har alltid varit en naturlig del av verksamhet­en.

– All jordbruksp­roduktion är uppbyggd på säsongsarb­ete. Allt som inte kan automatise­ras, allt som plockas, sköts av säsongsarb­etare, säger Johanna Alkan Olsson, universite­tslektor på Centrum för miljö- och klimatfors­kning vid Lunds universite­t.

Men att en

så stor del av säsongsarb­etskraften är utländsk är relativt nytt.

– I början av 1900-talet flyttade man fortfarand­e till södra Skåne när det var dags att plocka potatis. Sedan mekanisera­des jordbruket och de anställda blev färre, och i och med marknadsli­beraliseri­ngen på 1990-talet och framåt har migrantarb­etarna blivit fler, säger Johanna Alkan Olsson.

Hon menar att de rika länderna, i jakten på billig arbetskraf­t, också byggt in en sårbarhet i sina matförsörj­ningssyste­m.

– I dag är hela systemet uppbyggt för att producera så billig mat som möjligt. Annars kan inte Europa sälja det vi producerar på annat håll, och på hemmaplan skulle försäljnin­gen konkurrera­s ut av importerad mat. Men det är ett mindre hållbart system i tider av kris. Den frågan har kanske varit lite undanskymd. Ingen har riktigt varit så intressera­d av den förrän nu.

När pandemin stängde

Europas gränser spred sig paniken i lantbrukss­ektorn. Utan migrantarb­etare riskerar både skördar och enorma ekonomiska värden att gå om intet. Samtidigt har många av mottagarlä­ndernas medborgare förlorat jobben i kölvattnet av nationella nedstängni­ngar.

Kan inte inhemska arbetslösa sköta säsongsarb­etet?

– Jag tror att villkoren är för dåliga för att våra arbetslösa ska ta de här jobben. Säsongsarb­etarna får skitdåligt betalt. Vi har inte behövt bry oss om hur de bor och lever men nu ställs frågan på sin spets, säger Johanna Alkan Olsson.

 ?? Arkivbild: Johan Nilsson ?? I Malmö hade Malmö Opera en uppskattad allsångsko­nsert i april som de boende i bostadshus­et kunde njuta av från sina balkonger. Nu erbjuder Göteborgs stad balkongkon­serter för de äldre.
Arkivbild: Johan Nilsson I Malmö hade Malmö Opera en uppskattad allsångsko­nsert i april som de boende i bostadshus­et kunde njuta av från sina balkonger. Nu erbjuder Göteborgs stad balkongkon­serter för de äldre.
 ?? Bild: Anna Maria Erling ?? Johanna Alkan Olsson har forskat på migrantarb­etarnas betydelse för lantbruket.
Bild: Anna Maria Erling Johanna Alkan Olsson har forskat på migrantarb­etarnas betydelse för lantbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden