Göteborgs-Posten

Våldsam man döms efter galen färd på E6

Mannen hindrade sin flickvän från att lämna bilen. När han körde ut på E6 knäppte han upp hennes bälte och gasade upp till 200 kilometer i timmen. – Han säger till mig: ”Du och jag ska dö i dag”. Nu döms pojkvännen till fängelse.

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

I slutet av mars larmades polisen till Skälltorps­skolan i Hisings Backa. När de kom till platsen kastade sig en kvinna om halsen på den ena polisen och grät hysteriskt: ”min bedömning är att hon verkade uppriktigt rädd över sin säkerhet”, skrev polisen i ett pm. Hennes pojkvän greps.

Timmarna före gripandet hade mannen hämtat sin flickvän i Uddevalla. Han lyssnades inte på hennes vädjan om att få lämna bilen, i stället körde han ut på E6 i riktning mot Göteborg.

– Han körde i nästan 200 kilometer i timmen. När vi kör på motorvägen tar han av mitt bilbälte. Han säger till mig: ”Du och jag ska dö i dag”, berättade kvinnan i förhör.

Kvinnan försökte vid

något tillfälle ringa 112, men då tog han hennes mobil. När de kom till Göteborg stannade de på parkerings­platsen vid Skälltorps­skolan. Här bevittnade två tonårstjej­er mannens våld mot kvinnan. De såg hur han knuffade och slog henne. När hon försökte fly drog han tillbaka henne till bilen.

Under polisförhö­r berättade kvinnan om sina tankar under vansinnesf­ärden:

– Jag hade panik, var ledsen, hade ont. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

Under rättegånge­n ville hon plötsligt inte medverka. I stället ville hon ta tillbaka sina uppgifter. I domen skriver tingsrätte­n att detta inte är ovanligt när det gäller våld och hot i nära relationer.

Tingsrätte­n anser att

det inte finns något som talar för att kvinnan i polisförhö­r skulle ha anklagat mannen för något som han inte gjort.

Utifrån kvinnans uppgifter från polisförhö­ren, tillsamman­s med vittnesupp­gifter, anser rätten att det är bevisat att mannen begått brotten. Han döms nu för misshandel, olaga frihetsber­övande och olaga hot till fängelse i ett år och tre månader. Mannen i 35-årsåldern döms mot sitt nekande.

Han påstår att han drog ett skämt som gjorde flickvänne­n upprörd.

– Hon blir mycket aggressiv och börjar skrika, hon började ta ratten när jag körde bilen mot Göteborg.

Anledninge­n till att han sprang i kapp henne när hon försökte fly menar han var för hennes skull:

– Hon känner ingen i Göteborg förutom min familj.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden