Göteborgs-Posten

Så gick det efter hyllade GP-podden Systrar

GP:s granskande podd Systrar har fått ett enormt genomslag. Den handlar om sexhandeln i Göteborg och män som köper unga kvinnor. – Jag trodde på projektet och jag ville nå ut och jag tänkte att finns det en annan tjej där ute som mår lika skit som jag måd

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Under våren startade GP:s granskande podd Systrar. Göteborgs-Postens grävande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi har med hjälp av 16 utsatta kvinnor och transperso­ner kartlagt sexhandeln och granskar män som köper andras kroppar. I podden granskas också ett rättsfall där några unga skolflicko­r och tjejer såldes till hundratals män i Göteborgso­mrådet.

En av huvudperso­nerna i podden är Stina och många undrar hur det gick för henne efteråt och hur hon mår i dag. Nu berättar hon, i GP:s Nyhetspodd­en, om hur hon gick vidare efter de övergrepp hon utsattes för, men också vad Systrar betytt för henne.

– Jag trodde på projektet och jag ville nå ut och jag tänkte att finns det en annan tjej där ute som mår lika skit som jag mådde då så behöver hon hjälp, säger Stina.

Har du fått några reaktioner på podden och det som du har berättat om?

– Ja, jag är jätteglad att jag har fått bra reaktioner. Jag hade en klasskamra­t som skrev ett väldigt långt fint meddelande till mig. Hon skrev personligt, men det jag kan berätta för er är att hon skrev att hon ångrar, eller att hon önskar, att hon hade frågat hur jag mådde.

– Jag blev

så chockad, för det är inte hennes ansvar. Hon var ju också bara ett barn. Hon hade ingen aning, men att man berör en annan människa som man gick i samma klass med under den jobbiga tiden i mitt liv, det betydde mycket och att hon tror på mig, att hon backar mig och att hon accepterar mig även fast detta har skett.

Även reportern Michael

Verdicchio berättar i Nyhetspodd­en om de reaktioner han fått, men också hur han vann tjejernas förtroende så att de orkade berätta sin historia för honom.

Systrar finns där poddar finns

Lyssna hos GP Lyssna på Apple Podcaster Lyssna på Spotify Lyssna på Acast Lyssna på Google Podcasts

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Under våren startade GP:s granskande podd som nått drygt 285 000 lyssnare.
Bild: Olof Ohlsson Under våren startade GP:s granskande podd som nått drygt 285 000 lyssnare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden