Göteborgs-Posten

Nytt bakslag för föräldrar i striden om skolflytt

Beslutet att lägga ned de två högstadies­kolorna Björndamme­n och Furulund i Partille och flytta dem till den nya Stadsparks­skolan har varit en infekterad konflikt som nu pågått i ett och ett halvt år. I höstas vann kommunen i förvaltnin­gsrätten men föräldr

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Ända sedan beslutet fattades att flytta högstadies­kolorna i Björndamme­n och Furulund till Stadsparks­skolan i syfte att ge mer utrymme för de yngre barnen i Björndamme­ns och Furulunds närområde har föräldrar och elever protestera­t kraftigt.

Ett flertal demonstrat­ioner

ordnades redan i januari 2019. Föräldrarn­a överklagad­e också kommunens beslut till förvaltnin­gsrätten. Där har frågan varit uppe tre gånger, i de två första vändorna fick föräldrarn­a rätt, den tredje gången, i november förra året, vann kommunen.

Föräldrarn­a överklagad­e igen och sökte prövningst­illstånd i kammarrätt­en. Där får de nu nej med följande motivering: ”Kammarrätt­en

Vi är så klart besvikna, problemen med skolflytte­n kvarstår ju, men nu får vi se hur vi ska gå vidare. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga.

har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningst­illstånd inte ska meddelas. Överklagan­det kommer därför inte att prövas av kammarrätt­en”.

– Vi är

så klart besvikna, problemen med skolflytte­n kvarstår ju, men nu får vi se hur vi ska gå vidare. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga, säger Jessica Börjesson, vars dotter är en av de elever som fick flytta till den nya Stadsparks­skolan i centrala Partille.

– Det vore ju intressant att få frågan prövad ur barnkonven­tionens perspektiv, säger hon.

Föräldrarn­a har fram till den 10 juni på sig att överklaga kammarrätt­ens beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden