Göteborgs-Posten

Fakta: Höghastigh­etsbana Göteborg–Borås

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Trafikverk­et och Västra Götalandsr­egionen arbetar just nu med lokaliseri­ngsutredni­ngen för de nya höghastigh­etstågen som ska gå mellan Göteborg och Borås. Dagens stambana är kraftigt eftersatt och en tågresa mellan Västsverig­es två största städer tar över 70 minuter. Jämförelse­vis tar, den bara en mil längre, sträckan till Trollhätta­n ungefär halva tiden med tåg.

År 2050 kommer det att bo dubbelt så många människor längs stråket Göteborg–Borås. Regionen bad därför Trafikverk­et ta fram en kapacitets­utredning över vilken typ av kollektivt­rafik som krävs för att möta resandebeh­ovet. Den visade att det behövs fyra spår till Landvetter flygplats och tre spår till Borås.

Nu har Västra Götalandsr­egionen och Trafikverk­et tagit fram ett förslag som kallas för förstärkni­ngsalterna­tivet, som ska kompletter­a höghastigh­etsbanan.

Det innebär en förstärkni­ng av den gamla kust- till kustbanan som går från Göteborg, via Borås, till Kalmar samt kopplar ihop den med Västlänken.

Sammantage­t ger det

dubbelspår på både kust- till kustbanan och höghastigh­etsbanan.

– Då kan vi köra kvartstraf­ik från Landvetter, Mölnlycke och sedan ner till Västlänken, det är en ganska bra trafikerin­g. Sedan får vi halvtimmes­trafik på övrig sträcka så att även Rävlanda, Hindås och Mölnlycke kan utvecklas, säger Max Falk.

Om dagens kollektivt­rafik ger

Byggstart: 2025-2027 Restid: 35 minuter Kostnad: 33 miljarder kronor Planerad hastighet: 250 km/h Västsverig­es högst prioritera­de

• infrastruk­tursatsnin­g

Ska kopplas vidare ut till Jönköping

sju miljoner resor om året så ger höghastigh­etsbanan tolv miljoner resor. Lägger man dessutom till förstärkni­ngslösning­en ovanpå det så talar man plötsligt om upp till 19 miljoner resor varje år – alltså mer än en fördubblin­g.

– Det betyder inte att vi inte kommer att köra buss mellan från Landvetter och Mölnlycke, men det blir mycket färre. 1400 bussar är väldigt mycket, men 2 800 bussar är extremt många och skulle ge en ökad trängsel i Göteborg. Därför är en järnvägslö­sning väldigt viktigt, säger Max Falk.

Lokaliseri­ngsutredni­ngen för höghastigh­etsbanan, alltså studien över var de nya stationslä­gena ska ligga samt vart spåren ska gå, var nyligen ute på remiss hos alla de berörda kommunerna. Till hösten ska synpunkter­na ha sammanstäl­lts och presentera­s som färdig rapport.

En viktig sak för regionen har varit att skapa en korridor som i framtiden kan möjliggöra fler stationer än de fyra utpekade som pekats ut för höghastigh­etstågen. Enligt Max Falk har regionen nu fått in en skrivning om att lokaliseri­ngsstudien visserlige­n ska välja den bästa korridoren för uppdraget men samtidigt inte omöjliggör­a en framtida station vid Landvetter Södra.

– Man ser att den kanske är stationen med störst potential, säger Max Falk.

En viktig knäckfråga i det fortsatta arbetet med höghastigh­etstågen handlar om stationslä­get i Borås – något som kan vara helt avgörande.

– I Borås är det väldigt svårt att hitta ett bra läge och som samtidigt inte är för dyr att bygga järnväg på. Ju längre bort från Borås man kommer desto mindre resande får vi på totalen eftersom restiden inte blir attraktiv – då väljer fler att ta bilen kanske, säger Max Falk.

Om dagens kollektivt­rafik ger sju miljoner resor om året så ger höghastigh­etsbanan tolv miljoner resor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden