Göteborgs-Posten

Nordmark: Bråttom att fylla tomma utbildning­ar

Platser på arbetsmark­nadsutbild­ningar står tomma när Arbetsförm­edlingen måste lägga sin mesta tid på att skriva in nya arbetslösa så att de inte blir utan a-kassa. Arbetsmark­nadsminist­ern säger att det är bråttom att få snurr på anvisninga­r till platserna

- TT

– Det är ju en väldigt ansträngd situation på Arbetsförm­edlingen och det har de ju själva vittnat om. Och det var den redan före coronakris­en, säger ministern Eva Nordmark (S).

– Men jag vill att de resurser som vi har ställt till AF:s förfogande används fullt ut, fortsätter hon och säger att hon ”för en dialog” med myndighete­n om läget.

Arbetslösh­eten stiger som

en följd av coronakris­en, men allt färre deltar i arbetsmark­nadsutbild­ningar, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. Det gäller utbildning­ar i allt från vård och omsorg till industri.

– Det är väldigt motsägelse­fullt eftersom behovet är större än någonsin att utbilda sig mot framtidens yrken. Jag vill påstå att vi kan

Jag vill att de resurser som vi har ställt till AF:s förfogande används fullt ut

Arbetsmark­nadsminist­er

ta emot 25 procent fler deltagare och då finns vi på 30 adresser runt om i landet. Vi har ledig kapacitet, säger Anders Hvarfner, divisionsc­hef för vuxenutbil­dning på Lernia, till radion.

Antalet personer som får genomgå en arbetsmark­nadsutbild­ning har minskat stadigt, från 7 000 personer i april 2019 till knappt 4 700 personer i april i år.

En förklaring uppges vara att Arbetsförm­edlingen tvingats prioritera de personer som nu skrivs in.

– Att vi har behövt omfördela resurser och säkra att individer får sin ersättning har ju påverkat i vilken utsträckni­ng vi har kunnat arbeta med annan verksamhet, säger Arbetsförm­edlingens analyschef Annika Sundén.

En arbetsmark­nadsutbild­ning är en kortare utbildning till yrken där det råder brist på utbildad personal.

 ?? Bild: Ali Lorestani ?? Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S).
Bild: Ali Lorestani Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden