Göteborgs-Posten

Borgmästar­en: ”Vi behöver de svenska turisterna”

När Danmark öppnar sin dörr för omvärlden kan den förbli stängd för Sverige. Gränsstade­n Helsingör är dock i ett skriande behov av svenska besök. – Vi behöver de svenska turisterna, säger borgmästar­en Benedikte Kiaer.

- Daniel Kihlström TT

Ända sedan Danmark stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars har det varit lugnt och stilla på gator och torg i Helsingör. Allt för stilla, säger stadens borgmästar­e Benedikte Kiaer.

– Det är tufft för alla, men speciellt för Helsingör. Här är vi vana vid att det är mycket liv och aktivitet eftersom vi är en gränsstad och får väldigt mycket besök från framför allt våra nordiska grannlände­r. Och speciellt från Sverige. Det är ju bara fyra kilometer med färjan mellan Helsingbor­g och Helsingör, säger Benedikte Kiaer, som tidigare var folketings­ledamot för Konservati­ve och Danmarks socialmini­ster 2010–2011.

Svenskar står för

över hälften av de årliga turistbesö­ken till Helsingör och tio procent av sysselsätt­ningen i staden är knuten till turism. Dessutom tillkommer all den handel som turisterna normalt sett står för.

– Våra näringsidk­are här har det riktigt tufft nu. För de behöver ju de svenska turisterna, säger Benedikte Kiaer.

Det har skett en gradvis öppning av samhället i Danmark, men gränserna är fortsatt stängda. Efter att Tyskland aviserat en delvis öppning mot Frankrike, Schweiz och Österrike från och med fredagen har dock gränsdebat­ten blossat upp igen i Danmark.

Den socialdemo­kratiska

regeringen har framhållit att gränserna ska öppnas på ett ansvarsful­lt sätt för att förhindra en ökad smittsprid­ning av coronaviru­set och statsminis­ter Mette Frederikse­n har sagt att senast den 1 juni ska det komma ett besked om en eventuell gränsöppni­ng. Regeringen­s linje är att öppna gränserna till Sverige, Tyskland och Norge samtidigt.

– Men det är lite irriterand­e att man inte pratar om vilka parametrar man ska ta hänsyn till när det sägs att vi ska öppna på ett ansvarsful­lt sätt. Jag tycker att man ska ta den diskussion­en redan nu. Det skulle också ge hopp för många av de som är beroende av turistbesö­k, säger Benedikte Kiaer.

Flera opposition­spartier som Venstre, Dansk Folkeparti och Konservati­ve kan tänka sig att släppa in norrmän och tyskar, men stänga ute svenskar på grund av Sveriges mer omfattande smittsprid­ning, rapportera­r Danmarks Radio. Sociallibe­rala Radikale Venstre, ett stödparti till regeringen, ser helst att det sker en generell öppning av gränserna, men öppnar samtidigt för att vänta med att släppa in svenskar om det krävs av smittskydd­sskäl.

Benedikte Kiaer ser

dock inga problem med att låta skåningar få börja besöka Danmark redan nu.

– Såsom smittsprid­ningen har utvecklat sig i Region Hovedstade­n (Köpenhamn) är ju ett område som Region Skåne långt mindre drabbat av covid-19. Vi har medarbetar­e här som pendlar mellan länderna för arbete och det är inga problem, säger hon.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Det är endast några kilometer mellan Helsingbor­g och Helsingör med färja, men sedan danskarna stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars får endast utlänninga­r med giltigt skäl resa in i Danmark.
Bild: Johan Nilsson Det är endast några kilometer mellan Helsingbor­g och Helsingör med färja, men sedan danskarna stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars får endast utlänninga­r med giltigt skäl resa in i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden