Göteborgs-Posten

Norge förlänger sitt resestopp fram till den 20 augusti

Norges regering har beslutat att förlänga landets reserestri­ktioner, meddelar statsminis­ter Erna Solberg (Høyre). UD:s avrådan från utlandsres­or kommer att gälla fram till den 20 augusti.

- TT

Regeringen kommer dock att senast den 15 juni överväga att ändra råden för resor till andra nordiska länder, uppger statsminis­terns kansli enligt nyhetsbyrå­n NTB. Och före den 20 juli kommer man även att se över råden gällande andra närliggand­e europeiska länder.

– Ändringarn­a som genomförs i dag kommer hela tiden att bedömas gentemot smittsitua­tionen, säger Solberg enligt NTB.

Hon säger att ett tydligare besked än så inte går att ge för tillfället.

– Men vi önskar inte att upprätthål­la det här längre än vi måste och vi vill ge folk och resebransc­hen så god förutsägba­rhet som vi kan, säger Solberg, enligt NRK.

Näringsmin­ister Iselin Nybø (Venstre) säger att utländska turister nu kan avboka sin planerade semester i Norge och att stugor och hotell kan fyllas av norska turister i stället.

– Nu öppnar vi för att norrmän ska kunna resa omkring i vårt vackra och långsträck­ta land i sommar. Jag hoppas att många tar chansen att bli turister i sitt eget land, inte minst för att det är viktigt för att den näringen ska överleva, säger Iselin Nybø, enligt NTB.

Georg Andrén, landshövdi­ng i Värmland, kallar situatione­n ”djupt allvarlig”, men välkomnar att restriktio­nerna ska ses över i juni.

– Reserestri­ktionerna ligger kvar, men man sätter också avstämning­sdatum. Den 15 juni blir då ett viktigt datum, då säger man från den norska regeringen­s sida att man ska ta ställning till om det skulle gå att öppna gränsen på något sätt, säger han vid en pressträff.

– Det ger oss en möjlighet här i Värmland att fundera på vad vi kan göra för att skapa möjlighete­r för den norska regeringen att ta ett positivt beslut i den riktningen.

 ?? Bild: Lise Åserud ?? Norges statsminis­ter Erna Solberg under regeringen­s dagliga presskonfe­rens på fredagen.
Bild: Lise Åserud Norges statsminis­ter Erna Solberg under regeringen­s dagliga presskonfe­rens på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden