Göteborgs-Posten

Pandemin stärker de papperslös­a i USA:s lantbruk

Från utvisnings­hotad till samhällsvi­ktig. För USA:s över en miljon papperslös­a lantarbeta­re har pandemin paradoxalt nog inneburit ökad trygghet. – Det är som att de plötsligt har insett att vi bidrar när vi är här, säger Nancy Silva.

- Ivar Andersen TT

I flera års tid har hon tittat sig över axeln, alltid varit nervös för att frihetsber­övas och deporteras. Nancy Silva kom till Bakersfiel­d i Kalifornie­n för att arbeta på en fruktodlin­g, men saknar som många andra mexikaner i den amerikansk­a jordbrukss­ektorn rätt att vistas i USA. Och att öka utvisninga­rna av papperslös­a har varit en av president Donald Trumps främsta politiska prioriteri­ngar.

– De av oss som saknar papper lever i skräck för att invandring­smyndighet­en ska hämta oss, säger Nancy Silva till The New York Times.

Men pandemin tryckte på pausknappe­n. Departemen­tet för inrikes säkerhet har beslutat att lantarbeta­re är ”av kritisk betydelse för matförsörj­ningen”. Ett papper från arbetsgiva­ren meddelar att Nancy Silvas jobb nu plötsligt är ”samhällsvi­ktigt” och ska garantera passage om polis kontroller­ar efterlevna­den av karantänsr­egler.

– Det är som att de plötsligt har insett att vi bidrar när vi är här, säger Nancy Silva.

Enligt officiella uppskattni­ngar saknar runt hälften – över en miljon människor – av de som arbetar inom det amerikansk­a lantbruket laglig rätt att vistas i landet.

Att klassas som

samhällsvi­ktig innebär visserlige­n inget juridiskt skydd mot deporterin­g, men med skördesäso­ngen för dörren har branschen krävt politisk handling för att trygga arbetskraf­tsförsörjn­ingen. Dessutom har myndighete­rna meddelat att de tills vidare enbart kommer att utvisa personer som misstänks för brott.

I delstaten Idaho säger Rick Naerebout,

som leder de lokala mjölkbönde­rnas organisati­on IDA, att de papperslös­a som bär produktion­en på sina axlar för första gången har fått ett erkännande från högsta ort.

– Det faktum att det finns en insikt om att vi måste låta de här människorn­a resa till och från jobbet eftersom de är samhällsvi­ktiga, det är motsatsen till vad de fått höra nästan hela sina liv, att de tar jobben från amerikaner, säger han till The New York Times.

– Nu har vi sett att det här erkänns på högsta regeringsn­ivå.

De papperslös­a som

utför lantbruket­s tyngsta jobb – som för hand plockar frukten och grönsakern­a – saknar som regel sjuklön och omfattas inte av de rekordstor­a räddningsp­aket USA har sjösatt. Men åtminstone för ögonblicke­t tycks viruset som hotar världen ha gett dem ökad trygghet.

Beroendet av utländsk arbetskraf­t är inte unikt för USA. I rikare länder utgör migrantarb­etare ofta minst hälften av jordbruket­s säsongsarb­etare, enligt FN-organet ILO.

Och världen över orsakar stängda gränser nu oro över arbetskraf­tsbrist.

Frankrike, Spanien och Tyskland behöver hundratuse­ntals utländska säsongsarb­etare vardera och flera EU-länder, däribland Sverige, har gjort undantag från reseförbud­en för att rädda det egna lantbruket.

I Italien har regeringen, trots högljutt motstånd från invandring­sfientliga opposition­spartiet Lega, enats om att införa halvårslån­ga tillfällig­a uppehållst­illstånd för papperslös­a som arbetar inom jordbruket.

– Tusentals migranter som lever i samhällets utkanter kommer nu att få laglig status, kommentera­r Jean-Rene Bilongo på lantarbeta­rfacket FLAI till al-Jazira.

Arbetslösh­eten har ökat

kraftigt när länder stängt ner sina ekonomier och på flera håll har politiker uppmanat de som mist sina anställnin­gar att söka sig till lantbruket.

Men rekryterin­gen till jordbruksa­rmén har gått trögt. I Storbritan­nien, som behöver omkring 90 000 säsongsarb­etare, försökte ett regeringss­töttat initiativ från bland andra volontärfö­rmedlingen Concordia förmedla lantbruksj­obb.

Inlednings­vis var intresset stort. 35 000 anmälde sig, varav ungefär hälften förlorat sin försörjnin­g till följd av pandemin. Men en månad in i kampanjen hade bara ett hundratal jobb förmedlats, samtidigt som producente­r specialcha­rtrat plan för att flyga in rumänsk arbetskraf­t.

Brittiska medier noterar att allmänhete­ns intresse för ett lågavlönat lantarbete svalnade i anslutning till att regeringen aviserade mer generös permitteri­ngsersättn­ing.

– Vi har fantastisk­t folk som är redo att jobba, men verklighet­en är att jobbet när det kommer till kritan inte riktigt har matchat deras omständigh­eter, säger Concordiac­hefen Stephanie Maurel till BBC.

 ?? Arkivbild: David Goldman ?? Migrantarb­etare skördar lök i Georgia, USA. Nu har landets lantarbeta­re – inklusive de papperslös­a – bedömts som samhällsvi­ktiga.
Arkivbild: David Goldman Migrantarb­etare skördar lök i Georgia, USA. Nu har landets lantarbeta­re – inklusive de papperslös­a – bedömts som samhällsvi­ktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden