Göteborgs-Posten

När Gun fick cancerbesk­edet satte hon upp sitt maratonmål

Hon behövde något annat att fokusera på utöver provtagnin­gar och cellgifter. När Gun Alexanders­son Malm drabbades av bröstcance­r satte hon, påhejad av maken Michael, upp ett mål: att springa ett maratonlop­p. I höstas nåddes målet. – Det är fantastisk­t vad

-

Fortfarand­e under cancerbeha­ndling ställde hon sig på startlinje­n redo att springa iväg till tonerna av Frank Sinatras ”New York, New York”. Gun Alexanders­son Malm sa tidigt att skulle hon springa ett maratonlop­p så skulle det inte vara vilket lopp som helst – det skulle vara något häftigt, som Berlin eller New York. Det blev staden som aldrig sover.

– Jag hade varit där många gånger tidigare när min son och man sprungit loppet, berättar Gun.

Publiken är enorm och alla är så glada. När vi sprang på bron, över från Staten Island, kände jag lycka – ”det här kommer att gå”. Det var en härlig känsla!

– Men innan start var det lite nervöst. Jag visste ju inte om kroppen, full av gifter, skulle klara en sådan påfrestnin­g.

Sommaren 2018, den

första semesterda­gen – det var då hon insåg att något var galet.

– Jag stod i duschen och tvättade mig under armarna, minns Gun. Då kände jag plötsligt på sidan... en ganska stor knöl. Jag visste precis vad det var och tänkte ”hur kan jag inte ha känt denna tidigare?”.

Dagen därpå gick hon till vårdcentra­len och hade, som hon själv uttrycker det, turen att träffa en erfaren cancerläka­re som hoppat in som sommarvika­rie.

– Jag fick hjälp omgående och vill lyfta fram hur bra sjukvården är. Jag blev verkligen satt i centrum. Under hela behandling­en fick jag träffa samma sjuksköter­ska. Jag fick frågan ”när passar det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden