Göteborgs-Posten

Elbilen är faktiskt en riktig veteran

Visste du att elbilar långt ifrån är ett nytt påfund? Det fanns gott om sådana redan i slutet av 1800-talet, och de var enklare att köra än de som drevs av ånga eller bensin. Framtiden såg ljus ut för eldriften. Då valde vi plötsligt bensindriv­na fordon i

- Robert Lagerström TT

Den andades både fart och framtid. En djärv tävlingsbi­l som var formad som en gigantisk gevärspatr­on med fyra friliggand­e hjul. Det var med den som Ca- mille Jenatzy gjorde sensa- tion, belgaren som kallades för Den röde djävulen.

Under våren 1899 passerade han nämligen den magiska gränsen på 100 kilometer i timmen, en milstolpe i människans teknologis­ka utveckling. Och självfalle­t var hans futuristis­ka fordon en elbil.

– Om vi hade fortsatt att satsa på elbilar skulle vi säkert ha haft väldigt effektiva batterier vid det här laget. Men utveckling­en stannade av till förmån för förbrännin­gsmotorn, säger Christian Stadius, avdelnings­chef på Tekniska museet i Stockholm.

Men låt oss

gå tillbaka till åren kring sekelskift­et 1900. I Sverige konstruera­de civilingen­jören Harald Håkanson den första svenska elbilen. På andra håll i världen, bland annat i Tyskland, konstruera­de man elfordon, men det var i USA som de slog igenom stort. Där utgjorde de hela 38 procent av bilflottan, och hade många fördelar jämfört med konkurrent­erna.

Bensinbile­n bullrade, vibrerade och luktade illa. Att byta växel var omständlig­t och dessutom behövde fordonet vevas igång, vilket var tungt.

Även ångbilen krävde växelbyte och hade därtill en lång starttid. Kalla morgnar kunde det ta trekvart att få den klar för avfärd. Eftersom den ofta måste fyllas på med vatten var räckvidden kort.

I USA användes bilarna mest omkring storstäder­na. Där fanns de enda vägarna av bra kvalitet. Och kortare sträckor var förstås perfekt för en bil som drevs av batterier. Framtiden såg minst sagt ljus ut för elbilen, som 1912 slog försäljnin­gsrekord.

Just det året kom en ny innovation. Den elektriska startmotor­n gjorde bensinbila­rna lätta att få igång. Och snart kom fler förändring­ar.

– T-Forden var en bil för vanligt folk och genom det löpande bandet kunde den nu massproduc­eras. Bilar med förbrännin­gsmotorer blev billigare, mer tillförlit­liga och vanligare, säger Christian Stadius.

Samtidigt började vägnätet byggas ut. Under 1920-talet band de ihop städerna och folk ville resa längre, vilket inte gynnade elbilen.

Dessutom bidrog oljefyndig­heterna i Texas till att bensinen sjönk i pris och snart växte det upp en infrastruk­tur av mackar.

På 1930-talet var elbilen i princip utdöd. Intresset för den väcktes dock till liv under oljekrisen i början av 1970-talet. I modern tid är elbilar och hybridvari­anter som bekant i ropet.

Synd bara att vi har fått börja utveckling­en på nytt.

 ??  ??
 ??  ?? Åren före förrförra millennium­skiftet var elbilar lika heta som i dag.
Åren före förrförra millennium­skiftet var elbilar lika heta som i dag.
 ??  ?? Christian Stadius, Tekniska museet i Stockholm.
Christian Stadius, Tekniska museet i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden