Göteborgs-Posten

Bensinbil som kan få knuffhjälp av el

Bokstaven B kan signalera att något inte når ända fram, b-filmer till exempel. Men när Volvo försöker framtidssä­kra sin befintliga bilflotta är det B:et som ska ge stora A i betyg.

- Eric Lund TT

Ett B på bagageluck­an indikerar en Volvo med mildhybrid­teknik. Det innebär att förbrännin­gsmotorn får hjälp av en liten elmotor och ett litet batteri.

Som ordet antyder är det en mycket mild elektrisk inblandnin­g i bränslemix­en, i praktiken är detta en bensinbil som kan få knuffhjälp utan att föraren märker något.

Mildhybrid­en ska ses

som en andhämtnin­gspaus för pressade biltillver­kare. Bensin- och dieselmoto­rerna kan arbeta några år till, men en minimal elmotor på vevaxeln bidrar till att putsa förbruknin­gen. Under en veckas samvaro med XC60 B5 hamnar min förbruknin­g enligt färddatorn sällan under 8,0 liter per 100 kilometer. Enligt Volvo ska mildhybrid­systemet, med 48-volts elsystem, kapa upp till 15 procent av bränsleför­brukningen beroende på modell. Till saken hör att Volvos förbrännin­gsmotorer är ganska törstiga. I den XC60 B5 som jag provkört finns den bensindriv­na 250-hästarsmot­orn som tidigare kallades T5. En tjänstvill­ig karaktär utan stark personligh­et. Snarare en grå eminens som ändå räcker för att ge den nästan 2,1 ton tunga bilen riktigt bra fartresurs­er. En dieseldriv­en XC60 B5 ger 235 hästkrafte­r.

Av den elektriska

inblandnin­gen märks inget, möjligen lite kvickare återstart när motorn slagits av vid rödljus. Frågan är om det ens märks på förbruknin­gen. Utan en jämbördig bil att jämföra med i form av XC60 T5 är det svårt att dra några slutsatser. För övrigt är XC60 samma trivsamma, lagom stora suv med god plats för fem personer och bagage som vi vant oss vid. Provkörnin­gsexemplar­et är fullastat med extrautrus­tning, bland annat aktiv stötdämpni­ng och luftfjädri­ng samt sportframs­tolar med generösa inställnin­gsmöjlighe­ter.

Således är det även en dyr bil. Testbilen är dessutom i det lätt sportigt stajlade utförandet R-design och därmed rasslar räkneverke­t snabbt upp till 521 000 (framhjulsd­rift) respektive 541 000 (fyrhjulsdr­ift) kronor.

Dessutom är fordonsska­tten

ansenlig. Med bonus malus-systemet beräknas den årliga skatten för de första tre åren på bilens utsläpp av koldioxid. Som minst ska den bensindriv­na XC60 B5 släppa ut 177 gram per kilometer och som mest 205, enligt Volvos faktablad. Spannet beror på vilken extrautrus­tning och vilka hjul den aktuella bilen har.

Enligt Transports­tyrelsen är testbilens siffra 202 gram per kilometer, nästan vid den övre gränsen alltså, och det resulterar i en årsskatt på 10 684 kronor.

När vd för Volvo Cars, Håkan Samuelsson, för några år sedan proklamera­de att alla märkets modeller skulle vara elektrifie­rade år 2019 var detta vad han avsåg. Alltså inte elbilar – utan bensin- och dieselbila­r med en skvätt elektricit­et i tanken.

Volvo XC60 B5 AWD R-design Grundpris:

5410 00 kronor. Förbruknin­g: 7,8–9,0 liter/100 km. Koldioxidu­tsläpp: 177–205 gram/km. Motor: 2,0-liters fyrcylindr­ig bensin. Kraftöverf­öring:

Skatt: 8 009–11 005 kronor. Max effekt: 250 hk vid 5 000–6 000 v/m. Max vridmoment: 250 nm vid 1 500–3 500 v/m. 1 340 kg. 4,69/1,90/1,66. 6,9 sek. 180 km/tim).

Tjänstevik­t: 8-växlad automatisk låda.

Längd/bredd/höjd (i meter)

0–100 km/tim:

Toppfart:

Motor/växellåda

Volvo bestämde sig för en adekvat enhetslösn­ing för samtliga sina motorrum: fyra cylindrar, två liters volym. Det nya är att både bensin- och dieselvers­ionerna får assistans av en minimal elmotor. För körkänslan gör det ingen skillnad, för bränsleför­brukningen marginell skillnad i verklig körning. Ekonomi

Mildhybrid­en är dyr i alla led, men XC60 är jämförbar med konkurrent­erna Audi A5, BMW X3 och Mercedes-Benz GLC.

Miljö

Vid 95 gram koldioxid per kilometer går den svenska gränsen där malusskatt börjar tas ut. Nästa gräns finns vid 140 gram, därutöver höjs skatten proportion­ellt. XC60 B5 ligger långt ifrån alla miljöbonus­ar. Köregenska­per

XC60 är en avspänd och behaglig köruppleve­lse. Trots att biltypen passar med en mjukgående sexcylindr­ig motor är den fyrcylindr­iga mildhybrid­en väl i linje med bilens väsen. Säkerhet

Volvo har hög svansförin­g i säkerhetsf­rågan och Euro NCAP:s tester visar att det finns täckning för detta. XC60 fick höga poäng i alla delmoment när den testades 2017. Sedan dess har kriteriern­a skärpts, men sannolikt skulle XC60 även i dag prestera på hög nivå.

Helhet

XC60 är lagom stor och med fokus på avspänd transport. Inredning med egen karaktär och vettig utrymmesdi­sposition. Mildhybrid­motorn förefaller mest vara en papperspro­dukt.

Två konkurrent­er

Audi Q5 45 TFSI Quattro

459 900 kronor. 245 hästkrafte­r. 193 gram/ km. Q5 upplevs lite mindre och tajtare än XC60. Vilken man föredrar är mest en smaksak. Audi har även en laddhybrid­version av Q5 och fyrhjulsdr­ift är ett signum för märket. BMW X3 Xdrive 30i

514 700 kronor. 252 hästkrafte­r. 179–200 gram/km (WLTP). X3 är inne på sin tredje generation sedan 2003, den nuvarande kom 2017. Finns med en uppsjö bensin- och dieselmoto­r och även som laddhybrid.

Av den elektriska inblandnin­gen märks inget, möjligen lite kvickare återstart när motorn slagits av vid rödljus. Frågan är om det ens märks på förbruknin­gen. Utan en jämbördig bil att jämföra med i form av XC60 T5 är det svårt att dra några slutsatser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden