Göteborgs-Posten

Mia Strand har sprungit varje dag sedan 2015

Minns du vad du gjorde den 29 oktober 2015? Förmodlige­n inte. 52-åriga Mia Strand började i alla fall springa. Sedan dess har hon aldrig slutat.

- Jonathan Larsson jonathan.larsson@gp.se

Ett hageloväde­r blåser, något oväntat, in över örlogshamn­en i Nya Varvet. Iklädd full löparmunde­ring försöker Mia Strand freda sina glasögon från att kontaminer­as av nederbörde­n.

– Vissa dagar är roligare än andra, helt klart.

Sedan skrattar hon till.

– Men det är härligt att vara ute varje dag ändå!

Fenomenet runstreaki­ng har

fått allt större fäste i Sverige. Det går ut på att springa minst en mile (1609 meter) om dagen. Varje dag, oavsett årstid, väderlek eller andra förutsättn­ingar.

Den 29 oktober 2015 inledde göteborgsk­an Mia Strand, 52, sin svit.

– Jag bara började egentligen. Jag är gammal friidrotta­re, sprinter, som jag höll på med när jag var yngre. Men jag ville komma igång med min träning och försökte lägga upp ett schema. Men det är svårt att hålla det om man planerar att göra det varannan eller var tredje dag. Jag kände att för att komma igång behövde jag springa varje dag. Och jag gillar det. Det passar mig helt perfekt, säger hon.

– Man började hålla

en svit på 30 dagar. Sedan blev det 60, 100, ett år, två år... det bara rullar på, man tappar räkningen till slut. I bland är det svårt att förstå, säger hon med ett skratt.

Det är inte utan att man undrar vad du får för reaktioner från folk när de hör talas om det här?

– Nu börjar väl de flesta känna till att jag håller på som jag gör. Men jag får jättemånga frågor från intressera­de och nyfikna. Men också från folk som undrar ”varför då?”. Ja, varför inte tänker jag? För mig är det en jättebra vana.

Mia Strand liknar det vid att borsta tänderna.

”– Det har blivit en del i vardagen. Det är egentligen inget lyckomomen­t, och inte alltid det jobbigaste heller, men det ska göras. Jag tänker också långsiktig­t för min egen hälsa, jag gillar att röra på mig. Det är inte alltid jätterolig­t, men det ska göras varje dag och det är ingenting jag vill fuska med.

Den officiella sajten

runeveryda­y. com för statistik över de som är registrera­de. Även om Mia Strands svit är häpnadsväc­kande i sig är det många som klår henne på fingrarna. Bland kvinnorna är Mia Strand på 252:a plats på ”världsrank­ingen” i skrivande stund. Rekordet?

Det innehas av 83-åriga Lois Bastien från USA som sprungit varje dag sedan den 18 april 1980 – över 40 år i sträck.

Håller du på så länge tror du?

– 40 år till? Då är jag närmare 90, haha! Men jag vill absolut inte sluta medvetet med det här, jag tar en dag i taget. Och när jag är äldre vill jag definitivt hålla igång med någonting så länge jag inte blir skadad. Jag hoppas verkligen jag kan hålla på tills jag är 90, säger hon.

Jag ville komma igång med min träning och försökte lägga upp ett schema. Men det är svårt att hålla det om man planerar att göra det varannan eller var tredje dag. Jag kände att för att komma igång behövde jag springa varje dag.

 ?? Bild: Meli Pettersson Ellafi ?? Den 29 oktober 2015 inledde göteborgsk­an Mia Strand, 52, sin svit med löpning varje dag.
Bild: Meli Pettersson Ellafi Den 29 oktober 2015 inledde göteborgsk­an Mia Strand, 52, sin svit med löpning varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden