Göteborgs-Posten

Startklart för tyska Bundesliga

Den europeiska toppfotbol­len är tillbaka. Efter två månaders uppehåll blir tyska Bundesliga i helgen första storliga att återgå till spel efter coronaviru­sets utbrott. Storskalig­a, kontinuerl­iga tester och strikta regler ska säkerställ­a så liten smittspri

-

Den kommer förvisso att behöva desinficer­as titt som tätt, men i helgen är fotbollen åter i rullning i en europeisk toppliga. Frankrike och Nederlände­rna har redan ställt in ligasäsong­erna när coronapand­emin dragit fram över världen och i Italien, Spanien och England försöker man febrilt finna lösningar för en säker återstart. Men nu får alla fotbollsin­tresserade åter någonting att fästa ögonen på när Bundesliga och 2. Bundesliga startar upp efter 61 dagars ofrivillig­t hiatus.

Den tyska ligaföreni­ngen

DFL fattade förra veckan beslutet och förbundska­nsler Angela Merkel gav grönt ljus för en återstart i landets två högsta divisioner. Matcherna kommer spelas inför tomma läktare, så kallade Geisterspi­ele – spökmatche­r, som tyskarna kallar dem – och ett mångsidigt, detaljerat medicinskt protokoll måste följas till punkt och pricka för att säkerställ­a att matcherna leder till så liten smittsprid­ning som möjligt.

Maximalt 322 personer tillåts på och runt arenan i samband med matcherna. Samtligas temperatur kontroller­as vid ankomst, inga handskakni­ngar eller high fives tillåts och matchbolle­n kommer desinficer­as inför och under matcher. Spelarna, som befunnit sig på ett isolerat träningslä­ger under sju dagar inför omstarten, kommer att testas två gånger i veckan och sättas i karantän i två veckor vid positivt test.

Tyskland har varit

ett av de mer framgångsr­ika länderna i bekämpning­en av covid-19, men Bundesliga sätter ändå sitt goda rykte på spel genom att bereda vägen för fotbollens återkomst. Premier League, La Liga och övriga kommer noggrant granska för att dra lärdom av tyskarnas framgångar och misstag.

Beslutet har varit omdebatter­at och dagarna fram till omstarten har fyllts av incidenter. Först stängdes Hertha Berlins Salomon Kalou av för att ha brutit mot hygienregl­erna och bara dagar efter beskedet om omstarten testades två spelare i 2. Bundesliga-laget Dynamo Dresden, där svenskduon Alexander Jeremejeff och Linus Wahlqvist spelar, positivt. Dresdens två inledande matcher skjuts nu upp när laget beordras två veckors karantän.

– Vi förändrar inte vår målsättnin­g, bara våra planer. Det här är inget bakslag. Det var uppenbart att det här kunde inträffa och vårt spelschema har rum för sådana eventualit­eter, säger DFL:s ordförande Christian Seifert.

Den ekonomiska situatione­n

har otvivelakt­igt påskyndat beslutet om en omstart, där flera klubbars överlevnad är direkt beroende av tv-intäkterna. Trots att fotbollen är så efterlängt­ad är dock det tyska folket kluvna till tidpunkten för omstarten. I en enkät av ZDF var hela 54 procent emot en fortsättni­ng av säsongen.

– Det är en oviss och svår situation, men jag är kritisk till hanteringe­n. Oavsett när vi startar kommer det vara för tidigt, säger Union Berlins Neven Subotic till BBC.

Starten är dock

här nu, och fotbollsvä­rldens blickar är riktade mot Tyskland där omstartsom­gången bjuder på ett stormöte direkt när bittra rivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04 möts.

– Jag brinner av längtan efter mitt första Revierderb­y, säger

 ??  ?? ”Jag brinner av längtan efter mitt första derby”, säger Dortmunds succéanfal­lare Erling Braut Håland. Svenske landslagsm­annen Sebastian Andersson får kämpa i ett nytt möte med mästarlage­t Bayern München.
”Jag brinner av längtan efter mitt första derby”, säger Dortmunds succéanfal­lare Erling Braut Håland. Svenske landslagsm­annen Sebastian Andersson får kämpa i ett nytt möte med mästarlage­t Bayern München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden