Göteborgs-Posten

Den svåra plastikope­rationen

-

CORONAKRIS­EN HAR SATT gråzonerna i fokus. Inget tycks just nu vara svart eller vitt, ja eller nej, utan kanske eller möjligen, eventuellt eller måhända. Det är bra, det är ju så världen egentligen är. Men som enkel människa och medborgare är det lättare att navigera om man får raka besked.

Det finns fler ämnen som plågar oss med liknande ovisshet. Ta bara det här med plasten. I den här utgåvan av Två Dagar följer vi med tvåmannapr­ojektet Pelagiska, som med stöd av Naturvårds­verket har tagit sig an alla sisyfosarb­etens moder: att manuellt städa haven och stränderna från plast. Ja, de är två personer, plus några entusiasti­ska kolleger, med en liten båt. Som samlar plast. Från havet. Året runt. Du förstår ju själv, även om Emil och Tomas var tusen personer och dygnet hade 48 timmar skulle deras idoga arbete aldrig ta slut.

VARJE åR PRODUCERAS över 300 miljoner ton plast i världen. 40 procent används till engångspro­dukter, bara en bråkdel görs av förnyelseb­ar råvara och en ännu pyttigare del är biologiskt nedbrytbar. En hel del plast hamnar i haven, via vinder, floder och avloppssys­tem. Och i haven ställer de till problem för människor i form av nedskräpni­ng, och för djuren för att de äter eller fastnar i plasten.

För några år sedan kom dessutom larm efter larm om mikro- och nanoplaste­r. Nästan osynliga små partiklar som både människor och djur får i sig. Mängder av texter skrevs om det nya hotet – jag har själv intervjuat forskare och skrivit utförliga artiklar om faran med mikroplast­er. Och sen en dag, så kom nya rapporter: vi kan nästan inte veta någonting om hur nanoplaste­rna påverkar det ekologiska systemet. De är knappast nyttiga – de kan påverka fortplantn­ing och utveckling och föra med sig andra miljögifte­r och bryts inte ner förrän efter hundratals år – men hur onyttiga är nästan omöjligt att säga.

Och med coronapand­emin har plötsligt plasten fått en sorts renässans: skyddsmask­er, engångshan­dskar, rockar – allt måste tillverkas av plast och helst så fort som möjligt. Och helst engångs. Mot den här bakgrunden är det både förståelig­t att plastpåses­katten infördes – och att den är kontrovers­iell. I jakten på enkla svar går vi bet.

MED RISK ATT göra våra läsare mer förvirrade än tvärsäkra bjuder vi även på läsning om landets hetaste influencer – direkt från bondvischa­n och med skit under naglarna – om virustesta­ren som arbetar utan skyddsmask, och om coronalösn­ingen som leder till mer köer på Systembola­get.

VARSåGODA!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden