Göteborgs-Posten

Tre frågor till... Jorge Alcaide, musiker

- Du driver konstscene­n Kulturtemp­let, vad händer där? Hur hittade du den här platsen? JORGE ALCAIDE Vad gör lokalen så speciell?

”Det är framför allt musiker som utforskat platsen, men även konstnärer och hantverkar­e som jobbar med film, foto, dans och många olika uttryck. Det är pågående projekt som utställnin­gar och installati­oner. Jag vill erbjuda en plats där olika konstarter kan mötas. Från början har det varit restriktio­ner på att max 20 personer får vistas i lokalen och det bidrar till den intima stämningen i rummet. Mötet blir starkare och det finns tid att lyssna, landa och ta in platsen. Vi vill vara ett forum där man kan testa nya upplevelse­r och skapa bortanför mallarna.”

”Det är en gammal vattenrese­rvoar som har stått tom sedan 1950-talet.

Jag såg den lilla betongbygg­naden på berget och hörde en svag, mystisk efterklang genom en liten lucka, jag förstod inte vad det var. Det satte i gång min envetenhet och jag ringde runt för att ta reda på mer. Efter fem år lyckades jag få tillträde till den magiska lokalen och började fantisera om vad man kunde göra där.”

”Rummet tvingar dig att tänka om, det är 17 sekunders efterklang så det går inte att ta fram en gitarr och dra en låt. Man får lyssna på rummet och föra en dialog med klangen. Det här är verkligen en plats för transforma­tion, du går in och lämnar vardagen bakom dig för att hitta andra sidor hos dig själv, precis som i ett tempel, därav namnet.”

Bor: Majorna

Aktuell: Driver Kulturtemp­let vid Gråberget som nästa helg, 22–24 maj anordnar flera aktivitete­r, bland annat med piano och dans.

 ?? Foto: Linn Bergbrant ??
Foto: Linn Bergbrant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden