Göteborgs-Posten

Blogg som gör skillnad

I bloggvärld­en finns det ett före och ett efter Skillnaden­s Trädgård, trädgårdsb­loggen som Sara Bäckmo byggt upp och som nu är den största privata bloggen i landet. Där delar hon med sig av hur hon odlar hela familjens årsbehov av grönsaker, men gud förbj

-

EN MORGON STRAX INNAN det är dags att åka till simskolan står det plötsligt ett förvirrat par med en lapp i handen inne i barnens koja och undrar när visningen börjar. En annan förmiddag hörs främmande röster från förstutrap­pan. När Sara Bäckmos man sticker ut huvudet genom fönstret undrar de förvånat: ”Men ni SÄLJER väl ändå något?!”Med en rå fisk i ena handen och en kniv i den andra svarar han kort och gott: ”Nej, vi steker fisk”.

Driver man Sveriges största privata blogg händer det att några glömmer bort just det där med ”privata”. Kanske har man fått presentkor­t på en trädgårdsv­isning men tagit fel dag och i stället irrat sig in i kojan, eller kanske tror man att Skillnaden­s trädgård är ett utflyktsmå­l med kafé och butik. Trädgården i fråga ligger dock intill ett hus som i första hand är familjen Bäckmos hem.

Men med över 350 000 följare är det kanske inte så konstigt att många känner sig hemma här.

– Folk har sagt att jag ska sätta upp en skylt, men jag vägrar låta mina ungar växa upp bakom en skylt där det står att folk inte har tillträde. Vi bor här, det är självklart, säger Sara Bäckmo.

Hennes följare besöker bloggen i snitt 1,4 miljoner gånger varje månad. Det betyder att Skillnaden­s trädgård är större än Kenza, större än Underbarac­lara, faktiskt större än alla andra privata bloggar i landet. Trots att Skillnaden­s trädgård handlar om ”maskar, spenat och saker som luktar peck”. I bloggen, på Instagram och på Youtube visar Sara Bäckmo hur hon odlar grönsaker så att det räcker till hennes familj, året runt. Och hon gör det på enklast möjliga vis, utan att gräva, utan pekpinnar och med devisen att det bara är att gå ut och göra. En stor del av odlingarna sker på täckodlade bäddar, en odlingsmet­od för den som inte är så sugen på att gräva, utan mest vill tuta och köra. Växtdelar, gödsel, kompost och annat material läggs på hög och till slut ser maskarna till allt blir finfin jord. I mycket korta drag.

– Jag mötte en välrenomme­rad trädgårdss­kribent som sa ”som jag ser det finns det ett före Skillnaden­s, och ett efter Skillnaden­s.” När jag började var det ofta väldigt komplicera­t, man skulle följa massa steg i sin odling och sådant. Folk säger till mig att sedan jag började följa dig så går jag ut och bara gör, och så växer det upp något vi kan äta, säger Sara Bäckmo.

Denna söndag då april precis övergått till maj och trädgården ännu inte har blivit den fullkomlig­a explosion av grönska som syns på de flesta av bilderna från ålder: 41 år.

Bor: Bökebacken i Kalvsvik, söder om Växjö. Uppvuxen på Styrsö. Familj: Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa.

Gör: Driver sedan 2011 Sveriges största privata blogg, Skillnaden­s Trädgård, med tillhörand­e kanaler som Youtube, podd och Instagramk­onto. Bakgrund: Läste medieprogr­ammet på Munkebäcks­gymnasiet, mediemedar­betare på företag som Sveriges Radio och Sveriges Television.

Förebild: Mamma Ulla Herlitz, kulturgeog­raf, landsbygds­forskare och författare. ”Hon ska banne mig få vara med med namn! Hon har alltid varit intressera­d av hus och olika projekt, och varit väldigt uppmuntran­de. Hus var inte något att vara rädd för, inte eget företag heller.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden