Göteborgs-Posten

”Om man frågar vem som helst vad en influerare är, så är det inte jag.”

-

studsade frågan tillbaka: vad fyller det för funktion? Överenskom­melsen i familjen var ju att Sara skulle starta en trädgårdsb­logg, inte en blogg om familjens liv. En omslagsbil­d fick de lov att ställa upp på, till boken ”Odla med barn”, men bara att få till den var svårt nog. Nu är regeln att de aldrig behöver vara med på bild, och inga bilder läggs ut som är tagna inifrån hemmet.

Inte för att familjeliv­et och sättet Sara och Philip valt att leva på inte skulle kunna ta mer plats i bloggen, men är det någonstans reaktioner­na inte låter vänta på sig så är det där. Det mest provoceran­de Sara Bäckmo kan göra är att publicera en bild från en vanlig sketen tisdag när det grillas korv med barnen efter skolan.

– Jag skulle gärna vilja att min blogg tog en riktning där jag skriver mer om familjeliv­et, och kunna inspirera mer i det. Men det är ett så fruktansvä­rt minerat område och folk blir så jävla arga. ”Kom inte här och ge oss dåligt samvete för att inte vi kan vara hemma med våra barn, säg inte si eller så”. Jag har inte sagt någonting. Jag säger att vi är hemma med våra barn, man kan ha det så här. ”Det är bara för att ni har så mycket pengar”. Men vi åker aldrig utomlands. Vi har inte renoverat huset på 16 år, vi har i princip inga nya kläder. Det handlar om val, men folk är inte beredd att göra de valen.

Är inte även detta något som vi pratar allt mer om, att jobba mindre och värdesätta tid mer?

– Nej, det tror jag inte. Eller jo, men även om det ligger i tiden att vi pratar om det så tror jag inte att folk är mogna ännu. För att ta det steget så måste du ge avkall på så många saker som gemene man inte har lust att göra avkall på. Inte med den konsumtion­stakt och de statusmark­örer som fortfarand­e är så tydliga, även bland dem som säger att man inte ska.

Varför är det så otroligt provoceran­de tro?

– Den frågan har vi stött och blött hemma. Min man är psykoterap­eut så han är duktig på att göra tolkningar. Jag tror att det handlar mycket om dåligt samvete. Det finns en uppsjö av olika undersökni­ngar och man har tagit reda på vad som stärker relationen mellan föräldrar och barn, när barn mår som bäst och när deras kreativite­t främjas. Det är inte att växa upp i en lägenhet i stan med icke-närvarande föräldrar, bli satta på förskola när de är ett år, vara där merparten av sin tid och äta köpta piroger till kvällsmat. Det är inte det. Jag tror folk upplever det instinktiv­t men om man inte har möjlighet att välja, då är man fast och det är nog plågsamt. Alla har inte möjlighet att välja, och det är så himla orättvist. Men långt fler har möjlighet att välja, än de som gör det i dag.

SKULLE HON NU TA STEGET att skriva om mer än odling så vore Skillnaden­s inte heller längre en trädgårdsb­logg, utan en livsstilsb­logg. Med allt vad det innebär i form av annonserin­g och ekonomiska möjlighete­r. Inte för att behovet är trängande – 2015 blev Skillnaden­s den första bloggen i Sverige att lyckas ta betalt för sitt material på samma sätt som de stora dagstidnin­garna gör, genom att lägga vissa artiklar bakom en betalvägg som kräver medlemskap. Där andra influerare jobbar med samarbeten och sponsring, är Sara Bäckmo helt oberoende – en milstolpe hon nådde i år. Nu finansiera­r läsarna all produktion av materialet, som görs av Sara och fyra medarbetar­e.

Känner du dig som en del av din bransch, kallar du dig för influerare?

– Jag tänker mycket på det. Om man frågar vem som helst vad en influerare är, så är det inte jag. Man har satt en ram för vad det är, någon som reser mycket, tar emot mycket gratispryl­ar. Jag har haft svårt att se mig själv som en influerare, men när jag tänker på vad jag gör och på värdet som jag hör att det har för dem som följer mig så tänker jag att fy fan vad stolt jag är över att vara en influerare. Jag får sådana fantastisk­a mail och brev från folk. Det var en tjej som hörde av sig och berättade att när det var som värst för henne och hon bara kunde ligga i sin säng, så hittade hon en av mina videor där det

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden