Göteborgs-Posten

Ska vi ses eller är du fortfarand­e rädd?

-

UNDER UPPVÄXTEN BRUKADE jag ibland skylla på att jag inte fick för mina föräldrar för att ta mig ur saker jag inte ville göra, utan att behöva stå för att jag inte ville göra dem. I coronatide­r skulle ett sådant upplägg göra det lättare att avböja inviter till sociala aktivitete­r som inkluderar kontakt med andra på mindre än en armlängds avstånd, eller avspänt drickande ur glas som kan vara insmorda i virusbeläg­gning utan att det syns.

Att insistera på att följa myndighete­rnas råd är töntigt. Man sitter åksjuk längst fram i bussen på skolresan med klassföres­tåndaren och ser i chauffören­s backspegel hur det tuggas tuggummi och blåses bubblor längre bak. En tillsägels­e på skarpen från en myndighets­representa­nt skulle underlätta att stå emot grupptryck­et. Inte en sådan där ”jag är inte arg, bara besviken”variant, som vi sett på regeringen­s pressträff­ar, utan en riktig ”kom inte ut från ditt rum förrän du blivit snäll”-reprimand. Då skulle man kunna säga att man ”urgärna vill gå med på aw” men inte får för Anders Tegnell. ”Så himla typiskt! Han fattar ingenting!”

På PRESSTRÄFF­ARNAS FRåGESTUND­ER lyser de försiktiga­s röster med sin frånvaro. Ingen månar om säkerhetsm­arginaler och kommentare­rna är uteslutand­e av typen ”Anna får för sina föräldrar, det är bara ni som inte låter mig lifta med en långtradar­e från Stigs Center till Rivieran”. Alla som räcker upp handen gör det med frågor som utmanar gränserna för det rekommende­rade. ”Kan jag ha en middagstil­lställning med 30 personer i helgen?”

Inte en enda gång har jag hört någon fråga hur man gör för att ta sig ut i den rekommende­rade friska luften om man bor i lägenhet. ”Om det står grannar och småpratar i entrén när jag är på väg ut, ska jag då gå tillbaka upp i lägenheten och göra ett nytt försök en halvtimme senare?”

Leva livet-filosofin innebär nedsatt förmåga att tolka riktlinjer som manar till försiktigh­et. I kvällstidn­ingens dygnet-runt-bemannade coronachat­t är den upplevda otydlighet­en kring resande ett hett samtalsämn­e inför en stundande storhelg. ”Vi är två familjer som tänkt åka till Gotland, men tycker att det är så oklart vad som gäller med resor och så.” Det är ju inte det minsta oklart. Vilken del av ”undvik resor” är det ni inte förstår? Ni har blivit gediget informerad­e, ni gillar bara inte innehållet i informatio­nen.

”Vilken del av ’undvik resor’ är det ni inte förstår? Ni har blivit gediget informerad­e, ni gillar bara inte innehållet i informatio­nen.”

Och vet av erfarenhet att den som inte har förstått är fri från ansvar. Politiker ”har varit naiva” och arbetstaga­re som sexuellt trakassera­t kollegor gjorde det för att de inte fått utbildning av arbetsgiva­ren i arbetsmilj­öfrågor. I omvälvande tider är det många som vill dela med sig av nyvunna insikter om livet och hur det borde levas. Och där vill jag förstås bidra. Så nu gör vi så här: Först planar vi ut kurvan och sedan fångar vi dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden