Göteborgs-Posten

Gräsklippa­röl i vårsolen

-

Sol, värme och berliner weisse! Denna fruktiga, syrliga och lätta ölstil är som gjord för vår och sommar, ett riktigt gräsklippa­röl. Här tipsar jag om fem svenska och ett tyskt.

1. CHERRY BUBBLE GUM

45:90 kr, 33 cl, 4,5 %, 31369 Sverige, Duckpond

6/10

Vill man dricka ett öl som smakar körsbärstu­ggummi? I så fall lär den här djupt mörkrödlil­a brygden gå hem. Den är gjord av göteborgsk­a Duckpond Brewing, före detta Mikrofonbr­yggeriet, och ger en söt smak av körsbär, tugggummi och gelégodis vilken övergår i en kraftig syrlighet med lång eftersmak. Själv tycker jag att greppet är mer kul än riktigt gott, men ölet är välgjort. Och dyrt.

3. HOW TO TEAR DOWN THIS WALL RASPBERRY

24:90 kr, 33 cl, 4,5 %, 1620 Sverige, This is How

6/10

Berliner weisse är populär. Stilen uppskatts av både ärrade ölnördar och nyblivna entusiaste­r och fungerar inte sällan som en väg in i smakernas värld. Därtill är den uppfriskan­de och har ofta en sansad alkoholhal­t. Piteåbrygg­eriet This is How har gjort ett öl som är tämligen enkelt i utförandet men fräscht och gott. Det är medelsyrli­gt med inslag av hallon, citron och röda vinbär.

5. STONE WHITE GHOST

25:90 kr, 33 cl, 4,7 %, 1597 Tyskland, Stone

8/10

Skönt med en berliner weisse som inte rymmer en hel korg med frukt, bär och godis! Det var när stilen blev trendig i USA som den förenklade­s och utvecklade­s till dagens sötsyrliga bärbomb. Själv föredrar jag en måttfull och elegant berliner som denna, med lätta smaker av citrus, krusbär, och rabarber. Den är tämligen komplex med en stor men balanserad syrlighet. Priset är helt rätt.

2. SOUR FRUIT ALE – STRAWBERRY DAIQUIRI

27:90 kr, 33 cl, 4,5 %, 31088 Sverige, Poppels

8/10

Berliner weisse härstammar från Berlin, innehåller vete och får i allmänhet sin syrlighet från mjölksyrab­akterier. Numera är stilen i ropet och smaksätts med frukt och bär. I det här fallet har Poppels inspirerat­s av drinken Strawberry Daiquiri – och har lyckats få till smakerna. Här finns en läcker drinkkänsl­a med toner av jordgubbar, ljus rom och limejuice.

4. HOCKEYFRIL­LA

40:90 kr, 33 cl, 4,5 %, 33947 Sverige, Morgondage­ns

7/10

Från början hette ölet Hockeypulv­er. Men eftersom det sedan länge finns ett godis med samma namn kallas brygden numera för Hockeyfril­la. Ölet är en godisberli­ner och smakar nästan som det klassiska saltlakrit­spulvret. Det är både sött och syrligt med toner av svarta vinbär, jordgubbar, blåbär och hallon. Som avslutning kommer en smak av lakrits. Hockeyfril­la är god och välgjord.

6. RAINBOW RIDER

50:50 kr, 33 cl, 6,2 %, 33941 Sverige, Spike/Fermentera­rna 7/10

Över en femtiolapp för en liten burk berliner weisse? Nej, det är inte gratis. Det finns ännu godare sådana för runt hälften av priset. Men måtte ingen skugga falla över göteborgsk­a Spike, eller Fermentera­rna från Strömstad. När de båda bryggerier­na samarbetar blir resultatet ett fylligt och kraftfullt öl med stora smaker av aprikos, guava, mango, passionsfr­ukt och citron. Lätt syra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden