Göteborgs-Posten

Mitt i virusets centrum

Hennes arbete utgör grunden för landets just nu viktigaste och mest efterfråga­de statistik. Varje dag analyserar Maria Andersson proverna med misstänkt coronasmit­ta – utan skyddsmask.

-

NåGONSTANS I GöTEBORG finns ett hemligt källararki­v med alla positiva virusprove­r som tagits i Västra Götalandsr­egionen de senaste fem åren. I stora frysrum har man travat tiotusenta­ls provrör med vilande virus. Här finns hiv och herpes, vinterkräk­sjuka och vattkoppor.

Varje gång någon testas för ett virus på någon av regionens sjukhus eller vårdcentra­ler körs proverna till Maria Andersson och de andra biomedicin­ska analytiker­na på Sahlgrensk­as mikrobiolo­giska laboratori­um. Ett vanligt år lämnar chauffören av ungefär 250 prover om dagen. De är märkta med personnumm­er och innehåller provsticko­r med det personalen kallar ”material”: slem, saliv och snor; bajs och blod.

Det är Marias och hennes kollegors arbete att undersöka det potentiell­t smittsamma materialet.

INNAN DE PLACERAR PROVERNA på en rostfri stålbänk klär de på sig skyddsrock och gummihands­kar. Sedan för de med pipett över en liten del av materialet till nya rör, märkta med samma nummer. Prover med avföring och blod hanteras med rutinens lätthet. Sputum-proverna, de med upphostat slem, kan däremot få de mest härdade labbrävar att rygga tillbaka. Det händer att materialet som tagits från näsan är så segt att det skvätter när det dras ut. Personalen bär varken visir eller munskydd, men över bänken finns en glasskärm som skyddar ansiktena. Bakom den finns dessutom en utsugsvent­il och en UV-lampa som desinficer­ar arbetsytan mellan arbetspass­en.

Materialet innehåller alla möjliga molekyler. De mindre provrören placeras därför i en brummande maskin, stor som ett restaurang­kylskåp. Den slår sönder provets cellväggar och renar innehållet på allt utom arvsmassa, i form av DNA eller RNA. Den tvättade arvsmassan flyttas sedan till en genkopiato­r. Med hjälp av snabba temperatur­växlingar skapar den en miljö som får just viruset man söker att kopiera sig självt.

Processen tar mellan två och fem timmar. På en skärm kan Maria följa replikatio­nskurvan i realtid. Finns viruset inte i provet förblir kurvan platt. Stiger den däremot tidigt innebär det att mängden virus är hög – vilket i sin tur betyder att personen som lämnat provet sannolikt är särskilt smittsam, en så kallad supersprid­are.

För Maria hör avläsninge­n till vardagen, men för den testade patienten kan resultatet vara livsavgöra­nde.

I JANUARI, NäR DET NYA CORONAVIRU­SET började spridas i Europa, kontaktade laboratori­et ett tyskt företag och beställde den reagens som behövs för att genkopiato­rn ska kunna hitta arvsmassa för just detta virus.

Maria kalibrerad­e instrument­en och validerade coronatest­et. Men till en början blev hon inte klok på resultaten. Alla prover tycktes innehålla smitta. Hade de kontaminer­ats i labbet? Hade de covid-19 på avdelninge­n? Snart visade det sig att de fått en felaktig reagens.

En ny skickades. Och lördagen den 8 februari kunde Maria göra avdelninge­ns första coronatest­er i skarpt läge. Några veckor senare tog det fart på allvar.

De senaste två månaderna har omkring 600 provrör dagligen rullats in på laboratori­et i en kundvagn som märkts med en laminerad A4-lapp med texten ”Coronaprov­er för detektion”.

För att kunna skicka tillbaka svaren samma dag har Maria och kollegorna snabbutbil­dat personal från andra avdelninga­r och utökat arbetssche­mat. Den första arbetsstyr­kan går i gång klockan sex på morgonen. Dagens sista tester görs vid midnatt.

Det är första gången Maria arbetar med smitta från en helt ny sjukdom

DET äR FöRSTA GåNGEN Maria arbetar med smitta från en helt ny sjukdom. Alla virus är i sig mystiska; ett slags mellanting mellan levande och död materia som saknar ämnesomsät­tning och är oförmögna att föröka sig på egen hand. Det som särskiljer corona är att många prover visar så stora virusmängd­er. Märkligt nog tycks halten inte alltid korrelera med patientern­as symtom. För några veckor sedan visade sig ett test från en till synes kärnfrisk sjukvårdsa­rbetare innehålla skyhöga doser.

Maria Andersson och hennes kollegor står mitt i den västsvensk­a coronakris­ens centrum. Statistike­n som rapportera­s på dagliga presskonfe­renser och som alla pratar om kommer från hennes laboratori­um. Ändå är arbetsplat­sen en av få där rutinerna, bortsett från de utökade tiderna, ser ut som vanligt. Man tar emot provrör som innehåller potentiell­t livsfarlig­a virus, och kör dem genom sina maskiner. Man skickar resultaten till sjukhusen och sänder de slemfyllda provrören till det hemliga arkivets frysrum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden