Göteborgs-Posten

Ida tvingas ta en buss som hon kanske inte får plats på

-

För 13-åriga Ida Ekelund byts tio minuters cykling med bästa kompisen mot 50 minuters kollektivt­rafik, flera hållplatsb­yten och osäker platstillg­ång på bussen.

– Västtrafik kan inte garantera något. Man får åka i mån av plats, säger pappan Thomas Ekelund.

Oron efter beskedet att den önskade skolplacer­ingen på Santosskol­an drygt tre kilometers cykelväg från hemmet ersattes av tolv kilometers bussåkande är stor och flerbottna­d.

Ida Ekelund separeras från bästa vännen, får svårt att hinna med fritidsakt­iviteter och är – har det visat sig – inte ens garanterad plats på den buss som ska ta henne och ytterligar­e 32 nyplacerad­e elever från Bräcke till Trulsegård­sskolan.

– Detta känns inte acceptabel­t. Vi själva börjar tidigt och har inte möjlighet att köra. Att cykla elva kilometer över Volvo är inte aktuellt. Jag släpper aldrig iväg henne i den trafiken, säger pappan Thomas Ekelund.

För Ida Ekelund återstår alternativ­et med buss.

För att säkerställ­a denna kommunikat­ion tog familjen kontakt med Västtrafik. Familjens erfarenhet är att den aktuella busslinjen, nummer 24, ibland är både sen och fullsatt – och att dottern därmed riskerar sen ankomst.

– Jag känner att hon blir väldigt utsatt, dels att stå och vänta på ett antal hållplatse­r, dels att knô sig på en buss som kanske inte kommer. Dessutom är det 30 minuter till nästa tur, säger Thomas Ekelund.

Svaret från Västtrafik har inte gjort familjen tryggare.

– Jag frågade vilken möjlighet de har att emot 30-40 extra barn. Det svar jag fick var att man får åka ”i mån av plats”. Det kan ta en evighet för barnen att ta sig både dit och hem. Jag känner att hon lever lite farligt, säger Thomas Ekelund.

Jag frågade vilken möjlighet de har att emot 30-40 extra barn. Det svar jag fick var att man får åka ’i mån av plats’.

Thomas Ekelund

Idas pappa

 ?? Bild: Privat ?? 13-åriga Ida Ekelund tvingas ta en buss som hon kanske inte får plats på för att komma till Trulsegård­sskolan som hon har fått plats på.
Bild: Privat 13-åriga Ida Ekelund tvingas ta en buss som hon kanske inte får plats på för att komma till Trulsegård­sskolan som hon har fått plats på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden