Göteborgs-Posten

Tre nyanlända får förtur – pekas ut som orsak till skolvalska­oset

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Debatten om att nyanlända knuffar ut elever från populära skolor har blossat upp i Göteborg. Förturen för nyanlända beskylls för kaoset som uppstått efter skolvalet. Men när GP kollar hur många fall av nyanlända som fått förtur så meddelar grundskole­förvaltnin­gen att det rör sig om 3 barn – av 12 000.

Efter GP:s publicerin­g förra veckan om hur elever prioritera­s i skolvalet har debatten gått het.

Den högerpopul­istiska tidningen Fria Tider snappade upp nyheten, arbetade om GP:s text och kopplade ihop skolvalska­oset med förturen för nyanlända och att detta gjort att svenska elever skickas till invandrart­äta skolor långt från hemmet.

I en debattarti­kel i GP skriver Staffan Gunnarson, Medborgerl­ig samling, att det är oförsvarli­gt att ge nyanlända förtur till stadens populära skolor och i sociala medier sprids budskapet att nyanlända, på bekostnad av svenskar, alltid får sitt förstahand­sval:

”Det är sanslöst att svenskar nedpriorit­eras i skolvalet i Göteborg.

Elever tvingas resa kors och tvärs genom hela Göteborg för att hitta sin skola. Är du däremot nyanländ då får du alltid ditt förstaval.”

”Har detta vansinniga förslag gått igenom och antagits av KF i Gbg? Vilka partier har föreslagit detta vansinniga förslag? Vilka partier i Gbg står bakom förslaget vilket förstör för ALLA SVENSKA SKOLBARN?”

”Tyvärr så är du Svenskfödd med Svenska föräldrar så får du böja dig för nyanlända muslimska bidragsmig­ranter i detta sosse-Sverige. Du får offra allt och de tar allt och tackar dig med att våldta, råna, förnedra dig. Protestera­r du så är du rasist”

”Ännu ett fruktansvä­rt svek mot svensken!”

Samtidigt ramlar mejlen in till GP:s reportrar från läsare som ifrågasätt­er varför nyanlända prioritera­s framför andra elever och Sverigedem­okraterna har återuppväc­kt den fråga de länge drivit om att avveckla ”nyanlända” som grund för prioriteri­ng i skolvalet. Även Demokrater­na har lyft frågan om en ny prioriteri­ngsordning i skolvalet, där ”nyanlända” försvinner.

Men hur ser egentligen ut? Är det prioriteri­ngen av nyanlända som har gjort att runt 1500 barn inte får något av sina fem skolval?

Runt 12 000 barn omfattas av höstens skolval. 6170 av dessa är elever till förskolekl­ass. I den kategorin gäller inte prioriteri­ng av nyanlända ens i teorin.

Av resterande cirka 6000 barn mellan årskurs 1 och årskurs 9 finns det tre fall där en elev har prioritera­ts för att barnet är nyanlänt, enligt en sammanstäl­lning av grundskole­förvaltnin­gen.

Det rör sig om tre olika skolor. En skola i Västra Göteborg, en i Östra Göteborg och en i Örgryte-Härlanda.

– Om en nyanlända elev söker till en skola där det finns lediga plats, så kommer eleven in där, det hade eleven gjort även om hen inte är nyanländ. I de fallen blir eleven inte antagen på grund av urvalsprio­ritering nyanländ, säger Nils Kaiser, tillförord­nad avdelnings­chef på

grundskole­förvaltnin­gen.

Det är enbart när det står mellan elever som har lika stor rätt till en skolplats, och skolan är full, som det spelar roll om personen är nyanländ. Samma sak gäller exempelvis syskonfört­ur.

Hur kommer det sig att det inte är fler fall än så? I era regler står det att det är den viktigaste faktorn när elever prioritera­s mot varandra?

– De fick plats på skolorna för att det fanns plats, eller för att de bodde nära, säger Nils Kaiser.

I flera år har SD drivit på för att slopa kriteriet om nyanlända i skolvalet. Den 11 maj 2020 lade partiet åter fram ett yrkande i frågan. Det lyder: ”Stryk nyanländas förtur över svenska elever vid skolval i Göteborgs Stad.”

Varför lyfter ni detta igen nu? Ni har väl alltid tyckt såhär?

– Vi yrkade redan när vi fick höra om detta 2015. Det är helt galet att nyanlända ska få förtur, säger SD:s gruppledar­e Jörgen Fogelklou.

Han påpekar att Göteborg har fått kritik från Skolväsend­ets överklagan­denämnd för urvalet, och att nämnden menar att nyanländ elev inte är en saklig urvalsgrun­d.

– Då trodde jag att det var klart. Sedan kom det nya aktiva skolvalet. För oss är det självklart att det ska bort.

Men det rör sig bara om tre fall, är det inte mest symbolpoli­tik att ni lyfter detta nu?

– Det är tre för många. Det är tre stycken elever som inte har fått plats för att nyanlända har fått deras plats. Försvara det för deras föräldrar, att det bara är tre stycken så det är inte så jättevikti­gt.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Jörgen Fogelklou (SD) vill att ”nyanlända” avvecklas som grund för prioriteri­ng i skolvalet.
Bild: Stefan Berg Jörgen Fogelklou (SD) vill att ”nyanlända” avvecklas som grund för prioriteri­ng i skolvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden