Göteborgs-Posten

Goda vinnyheter och syrliga öl

-

Utanför Systembola­get ringlar åter köerna när vinerna i tillfällig­t sortiment kommer. Många är intressera­de av dessa personliga viner, men Systembola­gets lösning på köproblema­tiken förenklar inte.

FöR MINDRE ÄN ETT åR sedan ändrade Systembola­get rutinerna för småpartivi­nerna. Kategorin döptes om till ”Tillfällig­t sortiment” och en del köptes in i större mängd för att distribuer­as till fler butiker (i Göteborg hela 17). Dessutom gick det förstås att beställa vinerna – även vinvänner på mindre orter fick alltså en chans! Nu är det inte längre möjligt. Rutinerna har hastigt ändrats med hänvisning till corona. I dag finns, enligt Systembola­get, småpartivi­ner bara i tre Göteborgsb­utiker (Gårda, Karl

Johansgata­n, Torpavalle­n). De går inte att beställa på hemsidan. Du måste gå till en av de tre butikerna.

ORSAKEN SÄGS VARA personalbr­ist, men det är inte ett svar som duger. Poängen är att det relativt nyligen skapats en nyordning för att göra de där extra spännande vinerna tillgängli­ga för många fler.

Om man vill bli av med köerna i Systembola­gsbutiken är det märkligt att ta bort beställnin­gsmöjlighe­ten och att dessutom minska antalet butiker för de åtråvärda vinerna. Varför inte göra tvärtom? Rentav se till att det tillfällig­a sortimente­t enbart är möjligt att boka via hemsidan? Då får den som har beställt ett sms när vinet finns att hämta ut och behöver inte köa – och vinerna når ut till konsumente­r på fler platser.

CORONA HAR BLOTTAT både brister och förtjänste­r. När allt kastas om, har förbluffan­de många visat snabb vilja att ställa om och tänka nytt. Systembola­gets förhållnin­gssätt andas stelbent, statligt verk. Det är som att man glömmer att man är till för alla kunder, oavsett var de bor. Som monopol har man ett ansvar att serva alla sina kunder på ett likvärdigt sätt. Det är inte vad vi ser nu.

PS. Systembola­get säger sig arbeta för att vinerna i tillfällig­t sortiment åter ska gå att beställa. När det är klart? Det vet ingen.

 ??  ?? MARIE OSKARSSON
är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembola­gets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu.
MARIE OSKARSSON är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembola­gets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden