Göteborgs-Posten

Oron för smittsprid­ning bland flyktingar växer sedan coronaviru­s konstatera­ts i läger med hundratuse­ntals vuxna och barn i sydöstra Bangladesh. Det kan vara början på en utveckling som experter har varnat för.

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Oron för smittsprid­ning bland flyktingar växer sedan coronaviru­s konstatera­ts i läger med hundratuse­ntals vuxna och barn i sydöstra Bangladesh. Även på den grekiska ön Lesbos har fall bekräftats. Det kan vara början på en utveckling som experter har varnat för.

Många av världens cirka 70 miljoner flyktingar har ofta ett gemensamt vid sidan av ovissheten: de vistas på obestämd tid i läger eller andra primitiva boenden med trängsel, smuts och utan plats för att dra sig undan en stund.

Det är ont om toaletter, rinnande vatten, mat och mediciner. Att vid symptom på sjukdom hålla sig hemma i självvald isolering, praktisera social distanseri­ng och vara noga med handhygien är inte möjligt under de förhålland­en som råder.

Experter från FN

och olika biståndsor­ganisation­er med erfarenhet av att arbeta med flyktingar i dessa läger i Asien, Mellanöste­rn och Afrika har från coronakris­ens början varnat för katastrofa­la följder om det nya viruset får fäste och börjar spridas i dessa utsatta och överfulla miljöer utan resurser att ge kvalificer­ad vård.

Med rapportern­a om att smittan nu finns i ett flyktinglä­ger utanför staden Cox’s Bazar i Bangladesh känns hotet mindre avlägset och mer påtagligt. Det var i torsdags som två män, en inne i lägret och en som bor i närheten, testade positivt för covid-19.

Männens kontakter kartläggs nu för att kunna testa och sätta andra potentiell­t smittade i karantän, uppger en talesperso­n för Världshäls­oorganisat­ionen (WHO).

Ett område i ett av lägren med cirka 5 000 boende har stängts och ingen tillåts ta sig in eller lämna sina hem, enligt en företrädar­e för de lokala myndighete­rna.

Samtidigt är vården

i lägren begränsad, utan utrustning för intensivvå­rd. Virusets ankomst innebär förverklig­andet av ett ”mardrömssc­enario”, säger Daniel Sullivan vid organisati­onen Refugees Internatio­nal och kritiserar att myndighete­rna har blockerat tillgången till internet i lägren.

Det ska ha skett med motivering­en att det är nödvändigt för att bekämpa droghandel och andra brott.

– Öppen kommunikat­ion är avgörande för att kunna öka medvetenhe­ten om vikten av hygien och kunna spåra virussprid­ningen, säger Daniel Sullivan.

I lägren bor främst flyktingar ur den förföljda rohingyabe­folkningen i grannlande­t Myanmar.

Omkring 750 000 rohingyer flydde till Bangladesh 2017 när militären gjorde en omfattande operation med dokumenter­ade övergrepp på civila ur minoritets­gruppen i delstaten Rakhine. Nu lever de under osäkra villkor i de vidsträckt­a lägren och vet inte när eller om de kan återvända.

Rädda Barnens hälsochef i Bangladesh, doktor Shamim Jahan, säger:

– Nu när viruset har kommit till världens största bosättning för flyktingar i Cox´s Bazar står vi inför utsikten att tusentals människor kan dö av covid-19. Den här pandemin kan flytta Bangladesh tillbaka årtionden.

Landet har 160

miljoner invånare, närmare 19 000 bekräftade fall av smitta och knappt 300 döda, men det finns bara uppskattni­ngsvis 2 000 respirator­er, enligt Shamim Jahan, som vädjar till omvärlden om akut hjälp med pengar och medicinsk utrustning för att rädda liv.

På den grekiska ön Lesbos finns det ökända lägret Moria. Närmare 20 000 vuxna och barn lever under mycket svåra och internatio­nellt kritiserad­e villkor. Läkare utan gränser är bara en av de organisati­oner som slagit larm. Under coronautbr­ottet har detta och andra uppsamling­splatser för migranter och flyktingar i Grekland mer eller mindre förvandlat­s till slutna läger för att förhindra spridning av sjukdomar.

Ännu finns, såvitt man vet, inga smittade i själva lägret. Men tidigare har två fall upptäckts på ön, och nu även två asylsökand­e som testats positivt för coronaviru­set, enligt myndighets­källor. De ingår i en grupp om totalt 70 personer som anlände till Lesbos under maj.

De senaste fallen

har lett till förnyade krav på att migrantern­a i Moria ska evakueras till fastlandet. Sådana uppmaninga­r har funnits sedan flyktingkr­isen 2015-2016 då uppemot 3 000 personer kunde komma i livsfarlig­a båtar från Turkiet varje dygn.

Men mycket litet har hänt med lägret och om invånarna överlever hälsoriske­rna väntar den värsta ekonomiska globala krisen i modern tid. Det gynnar inte migranter och flyktingar, men kan paradoxalt leda till att ännu fler söker sig till Europa.

 ??  ??
 ?? Bild: Shafiqur Rahman ?? Rohingyafl­yktingar i rörelse på en gata i Kutupalong­lägret in Cox’s Bazar i Bangladesh. Omkring en miljon vuxna och barn finns i vad som beskrivs som världens största flyktinglä­ger.
Bild: Shafiqur Rahman Rohingyafl­yktingar i rörelse på en gata i Kutupalong­lägret in Cox’s Bazar i Bangladesh. Omkring en miljon vuxna och barn finns i vad som beskrivs som världens största flyktinglä­ger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden