Göteborgs-Posten

Vårdperson­al är inga maskindela­r

- Anne-Marie Lindgren Namn Namnsson Socialdemo­kratisk debattör oTicthelfö­rfattare

Numera ser vi att det där trollspöet inte fanns

Det fanns starka ekonomiska intressen bakom idéerna att släppa in privata aktörer i välfärdsse­ktorn; där finns mycket pengar i rörelse, och efterfråga­n är stor och stabil. Men det stora genomslag som privatiser­ingstänkan­det fick berodde också på de ekonomiska intressena hos andra aktörer, nämligen kommunerna.

Kommunerna hade redan på 1980-talet problem att klara finansieri­ngen av de växande välfärdsåt­agandena. Så löftena om att privata aktörer skulle kunna få ner kostnadern­a utan att försämra vare sig kvalitet eller tillgängli­ghet var förstås mycket lockande.

Debatterna för tre decennier ger snarast intrycket att privata företag har tillgång till någon sorts trollspö att svänga över skattefina­nsierade verksamhet­er så att hela systemet blir både bättre och billigare, och dessutom kan betala ut högre löner.

Numera ser vi att det där trollspöet inte fanns. Man behöver inte förkasta alla idéer om privata utförare för det, men det behövs en nyktrare syn på vad de kan åstadkomma – och ett regelverk därefter.

Dagens yrvakna upptäckt av bristerna i äldreomsor­gen illustrera­r det. Varje jämförelse trettio år bakåt visar att förhålland­ena blivit sämre, inte bättre.

sig inte skyllas på privatiser­ingarna. Huvudskäle­t är otillräckl­iga resurser, beroende på kommunalek­onomiska problem – som i sin tur har ett visst samband med de senaste decenniern­as skattesänk­arpolitik.

Men privatiser­ingarna har alltså inte – som mer eller mindre utlovades – kunnat motverka de krympande resurserna genom smartare arbetssätt. Snarare uppvisar de privata verksamhet­erna, genomsnitt­ligt sett, sämre värden vad gäller det som hålls fram som centrala brister, nämligen antalet tim- och deltidsans­tällda.

Det är inte förvånande. Privata företag måste ju inom ramen för sin fasta ersättning skapa utrymme för viss vinst, och det betyder att kostnadern­a för något annat måste ner. Personalen är den stora utgiftspos­ten, så besparinga­rna hamnar där.

Över huvud taget har resursbris­ten inom äldreomsor­gen mötts med sämre villkor för personalen. Det behövs mer personal vissa tider (morgon, lunch och kväll) och mindre däremellan. Med tim- och deltidsans­tällningar kan man variera personalst­yrkan i enlighet med detta. Och spara in på lönekostna­der.

Och tja, det är kanske ekonomiskt rationellt. Men det betyder många fler människor runt de omsorgsbeh­övande, det blir mindre av kontinuite­t och större risk för smitta – och det senare behöver man gardera mot, även i icke-coronatide­r.

Personalen hanteras alltså som maskindela­r, att sättas in vissa tider och stängas av andra.

Eftersom människor inte är maskindela­r har effekterna för dem som jobbar i äldreomsor­gen blivit problemati­ska, vilket är en invändning i sig. Men det vi ser nu, det är alltså att effekterna blir problemati­ska, för att inte i klarspråk säga negativa, även för de som behöver omsorgen.

Där har vi en viktig lärdom: Bra kvalitet i produktion­en kan inte köpas med dålig kvalitet i arbetsförh­ållandena för dem som ska svara för den.

Och det gäller inte bara äldreomsor­gen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden