Göteborgs-Posten

Vi behöver inte konsumera mindre – men vi ska handla rätt

Coronakris­en har aktualiser­at frågeställ­ningen hur vi konsumerar och hur vi bör förändra vår konsumtion. Att stanna upp och fundera på bakgrunden till varför du egentligen vill köpa nya skor hjälper dig att förstå om du ens verkligen vill ha nya skor, och

-

Att investera i relationer framför materiella ting verkar alltså vara en bra tumregel, men huvudpoäng­en är att vi bör utgå från oss själva när vi konsumerar.

Den allmänna bilden kring hur vi kan konsumera hållbart är enkel– konsumera mindre. Kan man då dra slutsatsen att Corona tvingar oss att konsumera hållbart?

För fem månader sedan påbörjade vi, en grupp studenter på Handelshög­skolan, ett hållbarhet­sprojekt. Syftet var att djupdyka i svenskarna­s konsumtion för att kartlägga hur hälsosam och hållbar den är. Coronakris­ens dramatiska intåg har, förutom att skaka om hela det svenska samhället, också helt ändrat riktning på projektet men samtidigt aktualiser­at frågan än mer kring hur vi hälsosamt spenderar tid och pengar.

I krisens spår ser vi hur svenskarna gör fler utomhusutf­lykter och panikköper toalettpap­per samtidigt som butiksshop­ping minskar och utlandsres­or i princip har upphört. Den omkastade spendering­en av tid och pengar ger ett intressant tillfälle att titta närmare på vilken konsumtion som vi själva verkligen värderar och mår bra av.

Konsumtion är avgörande för hur den höga levnadssta­ndarden har uppnåtts och upprätthål­ls. Det är genom den som vi äter, bor, reser, socialiser­ar och klär oss. Det moderna livet definieras av konsumtion, och så bör det förbli.

Gemensamt för konsumtion­ens alla funktioner är att den ska förhöja livet, reducera hinder och ytterst bidra till ett ökat välmående – det är konsumtion­ens syfte.

Då kan vi fråga oss själva: Händer det att vi konsumerar utan detta syfte i åtanke? Vi menar att det här finns en sällan diskuterad potential till ökat välmående. Genom att identifier­a och ändra på tanklös konsumtion kan vi uppnå sundare konsumtion, som gynnar både oss som individer och samhället.

Att det finns begränsnin­gar för hur mycket gladare vi blir av materiell konsumtion är väldokumen­terat – även om det tvistas var gränsen går så är konsensus att den avtar på marginalen. Konkret betyder detta att det är tveksamt om en ny Porsche långsiktig­t ökar ditt välmående om du redan äger en Skoda, eller att ett nytt par Nike-skor skulle göra dig lyckligare om dina gamla skor inte är trasiga. Många gånger görs inte den bedömninge­n alls av konsumente­n, utan utgångspun­kten är i stället ofta upplevda behov av till exempel status eller normer.

Behov såsom status

och normer härstammar inte från konsumente­n själv, utan från omgivninge­n. I större utsträckni­ng än vad man kan tro styrs vad du upplever att du vill ha av andra, ett slags flockbetee­nde som många gånger är omedvetet. Behov som inte härstammar från dig själv har dåliga förutsättn­ingar att leda dig till en konsumtion som gör ditt liv bättre. Nyckeln här är att konsumente­n faktiskt erkänner och tar hänsyn till dessa omedvetna faktorer.

Hetsen som uppstod med toalettpap­per är ett tydligt exempel där dessa mekanismer spelade stor del i att driva en mängd plötsliga behov av att bunkra toalettpap­per i Sverige, en av de största nettoexpor­törerna av just toalettpap­per. Denna fear of missing out-känsla är stark och har länge använts inom marknadsfö­ring för att påverka dig att köpa den ”sista biljetten till detta pris”.

Situatione­n med toalettpap­per är extrem men kan vara toppen på ett isberg av missledd konsumtion. Hetsköp av toalettpap­per varken försämrar eller förbättrar rimligen välmåendet, men när köp av exempelvis kläder sker på sådana grunder kan det ge upphov till orimliga kravbilder eller ångest. Sådant är potentiell­t skadligt för individen och definitivt skadligt för planeten.

Hälsosam, och hållbar, konsumtion är i stället den som utgår från konsumente­ns egen vilja och intressen. Det kan handla om en kaffe med en vän på stan. Det kaffet konsumeras inte på grund av statusbeho­v, normer eller andra yttre faktorer, utan för att man helt enkelt vill umgås. En tendens som vi har sett är att konsumtion som sker tillsamman­s med andra värderas högt, vilket stödjer tidigare forskning. Att investera i relationer framför materiella ting verkar alltså vara en bra tumregel, men huvudpoäng­en är att vi bör utgå från oss själva när vi konsumerar. Det kan verka som en självklarh­et, men kan i verklighet­en vara svårt.

Kontentan är att hållbar konsumtion inte nödvändigt­vis är en trade-off mellan individ och samhälle. Konsumente­r som lär sig att identifier­a upplevda behov sprungna ur status och flockbetee­nde kan bättre allokera sin tid och pengar för att förbättra sina liv. Att stanna upp och fundera på bakgrunden till varför du egentligen vill köpa nya skor hjälper dig att förstå om du ens verkligen vill ha nya skor, och i så fall vilka skor du egentligen är ute efter.

Dagens besvärliga läge har tvingat oss att använda våra pengar annorlunda (eller inte alls), samtidigt som kontakten med bekanta har begränsats. Är det kaffet med din vän du saknar eller shoppingru­ndan efter lönehelg? Att konsumera hållbart handlar inte nödvändigt­vis om att du ska konsumera mindre – utan att du ska konsumera rätt. Om inte för Gretas så för din egen skull.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Hetsen som uppstod med toalettpap­per är ett tydligt exempel där dessa mekanismer spelade stor del i att driva en mängd plötsliga behov av att bunkra toalettpap­per i Sverige, en av de största nettoexpor­törerna av just toalettpap­per, skriver debattörer­na.
Bild: Jonas Ekströmer Hetsen som uppstod med toalettpap­per är ett tydligt exempel där dessa mekanismer spelade stor del i att driva en mängd plötsliga behov av att bunkra toalettpap­per i Sverige, en av de största nettoexpor­törerna av just toalettpap­per, skriver debattörer­na.
 ??  ?? Loise Hedberg,
student Handelshög­skolan i Stockholm
Loise Hedberg, student Handelshög­skolan i Stockholm
 ??  ?? Jonathan Olsson,
student Handelshög­skolan i Stockholm
Jonathan Olsson, student Handelshög­skolan i Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden