Göteborgs-Posten

Lisa fick fyra bussbyten och två timmars resväg varje dag

-

Från bussfönstr­et ser Lisa Thulin den skola hon önskade på väg till den hon fick. 45 minuter senare och efter byte på Frölunda torg och vid Radiomotet är 13-åringen framme vid Hovåsskola­n.

– Det är förfärligt hanterat, under all kritik, säger mamman Sara Thulin.

Inför valet till årskurs 7 var Lisa Thulins önskemål Önneredssk­olan, vilket är den skola familjen bor närmast och Lisa skulle ha drygt två kilometers cykelväg till.

Istället placerade grundskole­förvaltnin­gen Lisa Thulin på Hovåsskola­n, vilket inte var något av hennes val och ger 13-åringen nästan en timmes resväg med buss varje morgon och eftermidda­g.

– Enligt grundskole­förvaltnin­gen är detta vår näst närmaste skola fågelvägen. Det må så vara, men tills det finns en bro eller färja över Askimsvike­n så är den vägen helt irrelevant, säger Sara Thulin.

Lisas mamma är kritisk till vad hon anser vara brist på framförhål­lning.

– Vi vill att vår dotter ska kunna gå i skola i närområdet. Antalet barn i området kan inte komma som en överraskni­ng. Det finns alldeles för få högstadiep­latser i västra Göteborg.

Nu blir det två timmars bussresa och totalt fyra bussbyten per dag för Lisa Thulin.

– Det är helt galet. Det är det faktiskt. De är inte så gamla. Framför allt när det blir mörkt sedan. Det känns inte som en helt säker resväg, menar hon.

Familjens förhoppnin­g, vilket förvaltnin­gen har gläntat på dörren till, är att bygga tillfällig­a skollokale­r runtom i Göteborg, vilket skulle kunna ge plats på Önneredssk­olan.

– Kommunen och stadsdelen behöver ta sitt ansvar och inte svika dessa barn ytterligar­e en gång, säger Sara Thulin.

l

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Lisa Thulin, 13 år, fick fyra bussbyten och två timmars resväg varje dag.
Bild: Meli Petersson Ellafi Lisa Thulin, 13 år, fick fyra bussbyten och två timmars resväg varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden