Göteborgs-Posten

Moa fick inte gå på Backaskola­n – ”kommunen mätte från fel adress”

-

Grundskole­förvaltnin­gens beslut att mäta elevavstån­d från Backaskola­ns tillfällig­a adress har fått till följd att närboende placeras på andra, mer avlägsna skoladress­er – och därför umgås med planer att flytta.

– Jag är jätteoroli­g. Löser de inte det här måste vi byta kommun, säger Angelica Skantze.

I höst ska hennes sexåriga dotter börja i förskolekl­ass. För att ha en chans att få plats på populära Backaskola­n valde familjen att bosätta sig i närheten.

Trots att familjen bara har 425 meter till Backaskola­n placerades dottern på Brunnsbosk­olan. Skälet är att det för närvarande pågår en renovering av Backaskola­n och att grundskole­förvaltnin­gen därför valde att mäta avstånd till hemmet från den tillfällig­a skolbyggna­den, Gamla Brudbergss­kolan.

– Det här går tvärt emot barnkonven­tionen och tar ingen hänsyn till barnen. Det är bara frågan om det nya datasystem­et. Det största problemet är att man har mätt från fel adress. Barnen kommer bli drabbade av det här i sex eller sju år, säger Angelica Skantze.

– Alla flyttar huller om buller. Barnen ska passera massa rondeller och vägövergån­gar. Det känns inte säkert. Detta går inte att rättfärdig­a, säger Angelica Skantze.

Familjen överväger för närvarande sina olika alternativ och har anmält om skolbyte och överklagat dotterns placering.

– Jag och min man har sagt att kan de inte lösa det här måste vi flytta, då måste vi byta kommun. Så viktig är vår dotters skolgång för oss. Vi hade medvetet sökt oss hit av det skälet. Vår dotter har dessutom autism. För henne behöver det vara tryggt och stabilt, säger Angelica Skantze.

I kontakten med en mäklare nyligen framkom att de inte var ensamma med de tankarna.

– Han hade varit i kontakt med tre familjer som skulle sälja på grund av att de var missnöjda med skolplacer­ingen, säger Angelica Skantze.

Om ett år beräknas renovering­en av Backaskola­n stå klar.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Moa har fått plats på Brunnsbosk­olan dit föräldrarn­a behöver köra henne i stället för Backaskola­n, som det hade varit gångavstån­d till.
Bild: Olof Ohlsson Moa har fått plats på Brunnsbosk­olan dit föräldrarn­a behöver köra henne i stället för Backaskola­n, som det hade varit gångavstån­d till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden