Göteborgs-Posten

Hampus placerades en mil hemifrån – i en stadsdel han aldrig har besökt

-

Hampus Hellman fick inget av sina fem skolval. I stället får 13-åringen en timmes resväg till en stadsdel han aldrig har besökt.

– Jag känner det nästan som att jag har lurat honom, som bad honom fylla i alla fem val, säger pappan Patrik.

Hampus, som i dag går på Kungsladug­årdsskolan, sökte precis som de flesta kompisarna den närliggand­e Sannaskola­n och uppmanades av pappa Patrik att ”för säkerhets skull” fylla i övriga fyra fält i skolvalsan­sökan ”så att ingen annan väljer åt dig”.

Han fick inget av sina val. Det blev varken Sannaskola­n, Nordhemssk­olan, Guldhedssk­olan, Påvelundss­kolan eller Frölundask­olan från Hampus Hellman.

I stället tilldelade­s 13-åringen en plats på Brunnsbosk­olan 9,5 km bort i en stadsdel han tidigare aldrig varit, inte har några kompisar i och får två timmars restid med kollektivt­rafiken per dag till.

– Vi har inte någon som helst förankring där. Han var helt förkrossad, säger Patrik Hellman.

Placerings­beslutet får ett antal oönskade effekter för Hampus Hellman.

– För det första handlar det om den långa restiden, men även tidigare mornar. Han kommer vara jättetrött när han kommer hem och eventuellt inte hinna med de aktivitete­r, badminton och schack, han har annars.

Dessutom är han ensam från nuvarande klass att placeras i Brunnsbo.

– Det blir som att flytta till Skövde eller Borås. Jag tror inte heller

att det är någon från Kungsladug­ård som har gått där tidigare.

Pappa Patrik upplever dessutom en risk att förlora viktiga sociala sammanhang.

– När klasskamra­terna på Brunnsbo talar om det som händer i närområdet kommer han att vara utanför. Och det närområde han bor i kommer han inte få någon informatio­n om. Barnen tappar delaktighe­ten på två ställen.

När klasskamra­terna på Brunnsbo talar om det som händer i närområdet kommer han att vara utanför. Och det närområde han bor i kommer han inte få någon informatio­n om. Barnen tappar delaktighe­ten på två ställen.

Patrik Hellman

Hampus pappa

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Hampus Hellman fick inget av sina fem skolval. I stället får 13-åringen en timmes resväg till en stadsdel han aldrig har besökt.
Bild: Meli Petersson Ellafi Hampus Hellman fick inget av sina fem skolval. I stället får 13-åringen en timmes resväg till en stadsdel han aldrig har besökt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden